Društvo Kultura

„Noć muzeja“u doba korona virusa: ograničen broj poseta i onlajn programi

noć muzeja
FotoM.V./ Noć Muzeja arhivska fotografija
Manifestacija "Muzeji za 10" sa temom "Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse" održaće se, po sedmi put, od 12. do 18. maja, u 50 gradova i mesta širom Srbije, u više od 90 muzeja i drugih institucija. U Požarevcu će za Noć muzeja biti otvorena Galerija Miodraga Markovića, Galerija Savremene umetnosti i glavna sala Narodnog muzeja.

U Glavnoj zgradi  Narodnog muzeja posetioci mogu videti arheološku postavku, praistorijsku i antičku zbirku. U dvorištu se nalazi lapidarijum u kome su izložene skulpture, nadgrobne stele, delovi arhitektonske plastike, sarkofazi.

„Zbog aktuelne epidemiološke situacije nažalost nismo u mogućnostima kao i do sada da posetiocima obezbedimo kompletnu ponudu na svim našim lokacija. Za posetioce će biti otvorena Galerija Midraga Markovića, zatim Galerija Savremene umetnosti sa trenutnom postavkom kao i naša glavna sala Narodnog muzeja. U okviru posebnih programa posetioci mogu pratiti online prezentacije.“- rekao je Gordan Bojković, direktor Narodnog muzeja Požarevac.

U Legatu  Miodraga Markovića u okviru stalne postavke, umetničke slike. Neki od umetnika čije se slike nalaze u zbirci su: Jovan Bijelić, Milan Konjović, Zora Petrović, Ljubica Sokić, Peđa Milosavljević i dr.

U Galeriji savremene umetnosti biće postavljena gostujuća dokumentarna izložba Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ koja prati izdavaštvo u Braničevu. Izložba će biti postavljena u Galeriji savremene umetnosti od 11.05.-25.05.2021.

Onlajn prezentacija  “Charonia tritonis – Tritonova harmonija” 15.05.2021.

Prezentacija ljušture morskog puža  Charonia tritonis- Tritonova truba, koja je bila u funkciji trube. Predmet potiče sa iskopavanja Marguma/Morave 2011. Ovaj jedinstveni nalaz na prostoru Srbije posetioci će moći da vide u Narodnom muzeju Požarevac, kao i na onlajn prezentaciji na sajtu muzeja.Autori ove prezentacije su  Dragan Jacanović i Teodora Branković.

Multimedija “Kamen života- Lapis Vitae”  15.05.2021.

Multimedijalni muzejski sadržaj na otvorenom. Sadržaj će biti realizovan ako to epidemiološki uslovi dozvole.  Autori su  Teodora Branković, Dragan Jacanović i Maja Šega.

U okviru ove manifestacije biće obeleženi 17. Evropska noć muzeja, Međunarodni dan muzeja i Nacionalna nedelja muzeja.

Arheološki film  “Margum”  

Dokumentarno-igrani film Margum, predstavlja život jednog od najznačajnijih rimskih gradova na teritoriji Braničeva,  kroz predmete koji sa njega potiču, a čuvaju se u Narodnom muzeju Požarevac, kroz kadrove snimljene na lokalitetu i citate iz istorijskih izvora.

Rimska truba od ljušture morskog puža sa Marguma

Film je nastao u produkciji Narodnog muzeja Požarevac.  Autor filma je Dragana Spasić Đurić.Film će biti prezentovan onlajn na sajtu muzeja.

Dokumentarni film “Životni put Miodraga Markovića i nastanak legata”

Dokumentarni film nastao iz saradnje Narodnog muzeja Požarevac i NM Video Production DOO Požarevac, prati priču o životu legatora, diplomate Miodraga Markovića, i osnivanju njegovog legata u Narodnom muzeju u Požarevcu. U filmu učestvuju stručnjaci iz Narodnog muzeja Požarevac.Film će biti prezentovan onlajn na sajtu muzeja. Virtuelne ture Narodnog muzeja postavljene su na sajt muzeja.

Muzeji su od početka pandemije prešli u virtuelnu sferu  predstavljanja svojih programa nastavljajući da učestvuju u društvenom životu kroz različite sadržaje postojećih izložbi ali i niz novih koje su plasirali putem društvenih mreža i svojih sajtova. 

U okviru ove manifestacije biće obeleženi 17. Evropska noć muzeja, Međunarodni dan muzeja i Nacionalna nedelja muzeja.

 

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend