Društvo Kultura

Noć muzeja u Požarevcu uz zaštitne maske,distancu i manji broj posetilaca

galerija M.P.Barili
Foto/ MV.Noć Muzeja 2021. Galerija M.P.Barili
U Požarevcu je sinoć za  Noć muzeja bila otvorena Galerija Miodraga Markovića, Galerija Savremene umetnosti, glavna sala Narodnog muzeja kao i galerija Milene Pavlović Barili. Zbog aktuelne epidemiloške situacije ove godine je bio nešto manji odaziv posetilaca kao i  broj programa i  galerijskih postavki koje se nude.

U Glavnoj zgradi  Narodnog muzeja posetioci su  imali priliku da vide arheološku postavku, praistorijsku i antičku zbirku.

noć muzeja Narodni muzej
Foto/ M.V.Narodni muzej Noć muzeja 2021

U dvorištu je lapidarijum u kome su izložene skulpture, nadgrobne stele, delovi arhitektonske plastike, sarkofazi.

Narodni muzej Požarevac
Boom/TS/ Narodni muzej Požarevac

U Legatu  Miodraga Markovića u okviru stalne postavke, umetničke slike. Neki od umetnika čije se slike nalaze u zbirci su: Jovan Bijelić, Milan Konjović, Zora Petrović, Ljubica Sokić, Peđa Milosavljević i dr.

legat Miodraga Markovića
Foto/ M.V. /Legat Miodraga Markovića noć Muzeja 2021

U galeriji Milene Pavlović Barili prikazana je stalna postavka Mileninih slika uz eksponate njenih ličnih predmeta i haljina.

galerija Barili
Foto/ M.V.  Galerija M.P.Barili – Noć Muzeja 2021

U Galeriji savremene umetnosti postavljena je gostujuća dokumentarna izložba Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ koja prati izdavaštvo u Braničevu. Izložba će biti postavljena u Galeriji savremene umetnosti od 11.05.-25.05.2021.

Foto/ muzej postavka

Manifestacija “Muzeji za 10” sa temom “Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse” održava se  po sedmi put, od 12. do 18. maja, u 50 gradova i mesta širom Srbije, u više od 90 muzeja i drugih institucija.

 

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend