Društvo

Norveška podržala razvoj Srbije sa više od osam miliona evra

Foto: UNOPS/Igor Pavićević
Norveška je podržala ujednačeni razvoj manje razvijenih gradova i opština i osnaživanje nacionalnih institucija sa više od osam miliona evra tokom poslednje tri godine preko projekta "Norveška za vas - Srbija", rečeno je danas na konferenciji povodom završetka tog projekta.

Kroz različite projekte, 218 osoba dobilo je zaposlenje, 385 nezaposlenih unapredilo je svoje veštine za zapošljavanje, 162 mikro i mala preduzeća unapredila su svoje poslovanje, dok je infrastruktura poboljšana u devet opština čime je 48.000 gradjana dobilo bolje uslove života.

Od septembra 2018. godine do sada, projekat je organizovao različite javne pozive i podržao više od 90 različitih projekata za unapredjenje pristupa zapošljavanju, povećanje socijalne uključenosti, poboljšanje uslova života i lokalne infrastrukture, dok su aktivnosti sprovedene u 59 manje razvijenih lokalnih samouprava, navodi se u saopštenju projekta.

“Norveška dosledno podržava društveno-ekonomski razvoj Srbije već mnogo godina, a kroz različite projekte, izgradili smo snažno partnerstvo sa Vladom Srbije i različitim nacionalnim i lokalnim institucijama, što je bila osnova za naš zajednički uspeh”, naveo je ambasador Norveške u Beogradu Jern Eugen Jelsta.

“Sa Norveškom imamo iskren i partnerski odnos u procesu integracija Srbije u EU, a od 2008. godine do danas, Norveška omogućila je Srbiji 100 miliona evra bespovratne podrške za razvoj”, izjavila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, na obeležavanju završetka projekta “Norveška za vas – Srbija”.

“Ovaj projekat pokrivao je mnogo različitih oblasti, te smo tako odgovorili na potrebe ljudi, ispunivši mandat UNOPS-a da podrži izgradnju boljih života i podrži države u dostizanju održivog razvoja”, rekla je direktorka višedržavne kancelarije UNOPS-a u Srbiji Mikela Telatin.

Projekat “Norveška za vas – Srbija” pružio je i podršku jačanju nacionalnih institucija, kroz unapredjenje informacione bezbednosti Vlade izradom Procene ekosistema informacione bezbednosti u Srbiji sa Metodologijom za identifikaciju kritične informacione infrastrukture, kao i nabavkom platforme za organizaciju sajber vežbi, čime je unapredjena spremnost ključnih institucija da odgovore na sajber napade.

U saopštenju se navodi i da je Norveška podržala i jačanje zdravstvenog sistema i jedinica intenzivne nege nabavkom 20 respiratora i 25 uredjaja za anesteziju i respiratorni monitoring, u maju i junu 2020. godine. Osim toga, Ministarstvo za evropske integracije dobilo je savremeni softver za prevodjenje pravnih tekovina EU, što je doprinelo povećanju kvaliteta i brzine prevoda.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend