Društvo

Nova oprema u Opštoj bolnici u Petrovcu na Mlavi

Predstavnici Opštine Petrovac na Mlavi  uručili su donaciju Opštoj bolnici u Petrovcu na Mlavi na osnovu sredstava dobijenih na Javnom pozivu Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku.
Opština Petrovac na Mlavi/ Deo pristigle opreme

U pitanju su savremeni fetalni monitor za vršenje CTG pregleda koji će omogućiti bolju negu u krajnjoj fazi trudnoće i bolje praćenje stanja majke i bebe kao i digitalni kolposkopski aparat koji će doprineti dijagnostifikovanju uzroka neplodnosti i pravovremeno uočavanje genitalnih abnormalnosti. Učešće Kabineta na ovom projektu je 2.616.300 dinara, dok učešće Opštine iznosi 461.700 dinara.

Projektom su predviđene i dve edukativne radionice iz oblasti pedijatrije i međugeneracijske solidarnosti, kao i medijsko promovisanje populacione politike. Ovo je druga godina za redom kako opština Petrovac na Mlavi dobija sredstva od Kabineta. Prošle godine je od odobrenih sredstava Opštoj bolnici doniran najsavremeniji aparat za ultra zvuk.

Lokalna samouprava će nastaviti da sprovodi mere populacione politike, a trenutno je u toku mera subvencionisanja 4. pokušaja veštačke oplodnje bračnim parovima. Za ove namene izdvojeno je 3.000.000 dinara.

Neke od naših standardnih mera ove politike su i besplatan boravak u vrtiću za nekoliko kategorija stanovništva, dok je od 2019. godine predškolsko obrazovanje besplatno za svu decu, a za svako novorođenče roditelji od opštine dobijaju 25.000 dinara.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend