Društvo

Nova pravila za držanje kućnih ljubimaca i životinja u Požarevcu

Pravila za držanje kućnih ljubimaca
Mačvanska ulica u Požarevcu u kojoj se nalazi jedna od odgajivačnica pasa / Boom93
Nova pravila za držanje kućnih ljubimaca i životinja na osnovu Odluke o držanju domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji Grada Požarevca stupila su na snagu u četvrtak, 19. avgusta.

Odluka koja je doneta 11. februara predviđa između ostalog da oni koji žive u zgradama na vratima stana moraju da stave natpis “Čuvaj se psa”.

U lift je dozvoljeno da se uvede ljubimac samo ukoliko unutra nema nikoga, a životinja mora da bude na povocu.

Ako je u pitanju domaćinstvo koje ima manje od 5 ari dvorišta, dozvoljena su 2 psa ili 2 mačke i podmladak, a oni koji imaju više od 5 ari dvorišta, mogu imati do 3 mačke ili 3 psa.

Nova pravila za držanje kućnih ljubimaca predviđaju da u zajedničkom stanu i dvorištu je dozvoljeno držanje pasa i mačaka samo ako postoji saglasnost svih stanara. U seoskim naseljima dozvoljeno je držanje do 5 pasa i 5 mačaka.

Odlukom je definisano i gajenje pčela. Naime, pčelinjak mora biti postavljen najmanje 100m od autoputa, 20m od objekta za boravak ljudi i 100m od preškolske ili školske ustanove.

Golubovi se mogu držati u broju i na način da se ne uznemiravaju susedi i ne zagađuje okolina. Takođe, u objektima gde postoji više porodica, nije dozvoljeno držati i hraniti golubove. Ukoliko je reč o zajedničkom dvorištu, mora postojati saglasnost svih stanara.

Pomenutom Odlukom predviđeno je da egzotične životinje mogu se držati “tako da ne povrede ili ne štete trećim licima, ako se ne zagađuje okolina i ne ometaju ostali stanarima”.

Kotrolu poštovanja novih pravila za držanje kućnih ljubimaca i životinja na osnovu Odluke obezbeđuje Komunalna policija. Kazne za nepoštovanje Odluke se kreću od 10.000 do 20.000 dinara za fičika lica odnsono od 50.000 do 150.000 za pravna lice.

Kompletnu Odluku o držanju domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji Grada Požarevca možete pogledati OVDE.

Izemštanje odgajivačnice iz centralne zone ili protest?

U Odluci je naznačeno da odgajivačnice i farme mogu biti locirane isključivo u zonama ruralnog stanovanja, izvan centralne gradske zone. Ukoliko su nalaze u centralnoj gradskoj zoni zahteva se od vlasnika da svoje odgajivačnice odnosno farme premeste na lokacije određene za tu namenu i to pre stupanja Odluke na snagu, odnsono do 19. avgusta.

Vlasnik jedne od odgajivačnice koja se nalazi u Mačvanskoj ulici u Požarevcu još uvek nije ispoštovao odluku o preseljenju izvan centralne gradske zone.

Stanari stambene zgrade u Mačvanskoj ulici uputili su dopis komunalnoj inspekciji i gradskoj upravi da preduzmu mere iseljenja odgajivačnice na lokaciju koju predviđa Odluka, odnosno van centralne zone u zonu ruralnog stanovanja. Ukoliko ne budu preduzete zakonske mere, stanari Mačvanske i Vardarske ulice organizovaće proteste.

Najviše problema sa odgajivačnicom imaju stanari zgrade iz ulica Vardarske, Kninske i Mačvanske koja remeti mir više od 700 stanara. Osim laveža, smeta im i smrad koji se širi, a najstrašnije je leti. Prozore retko otvaraju jer, kako su ranije rekli za Boom 93, ne znaju da li je gora buka ili smrad pasa.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

3 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Tako cete resiti totalnu nesposobnost i nerad sns komunalnih sluzbi pozarevacke kasabe? Na primer u Kavali macaka ima na sve strane i pasa, a grad je milijardu puta cistiji od Pozarevca…u stvari nisu za poredjenje ni po jednom osnovu. Verovatno su Grci besmisleniji od nas po pitanju higijene?

  • Jedno pitanje: kakva bi bila pravna procedura (to jest, kome da se obratim), ako svakog dana gledam komšije kako izvode pse koji vrše nuždu, a ne pada im ni na kraj pameti da za njima čiste? Ne želim da se upuštam u konflikte sa njima, ali želim da to prestane. Ako ih zvanično prijavim, to jest odem po raznim inspekcijama, pre ili kasnije znaće ko je to uradio. Zašto se ne aktivira neka email adresa ili slično gde bi moglo da se anonimno prijavi tako nešto. Ko je uopšte nadležan za to, komunalna milicija ili ko?

    • E to je osnovni posao komunalne policije na koji ne obraćaju pažnju, već glume šerife po gradu. Da li ste čuli da je neko kažnjen zbog psećeg izmeta u PO? Naravno da niste, i toga će biti dok tako prolazi.

%d bloggers like this:
Send this to a friend