Društvo

Novi jak zemljotres u Petrinji, podrhtavanje tla se osetilo i u Požarevcu

Snažan zemljotres, jačine 6,3 stepeni po Rihteru, pogodio je područje Petrinje u Hrvatskoj.

publicdomainpictures.net

Nakon velikog potresa usledila su dva nova podrhtavanja, oba jača od 4 stepena. Poslednji potres osetio se u Požarevcu nešto posle 12 časova.

Prema merenjima Sizmološkog zavoda u Srbiji manje podrhtavanja tla detektovano je sinoć nešto pre 1 sat i na teritoriji Požarevca. Kako se navodi na portalu zavoda jačina potresa bila je 1.9 rihterove skale. Tu informaciju možete pronaći OVDE.

Izvor: Seizmološki zavod Srbije
Avatar

Marko Veljković

3 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Nažalost,užasne i potresne scene na ulicama Petrinje,Siska,Zagreba! Stariji Požarevljani se sećaju da je naš grad bio “pobratim” sa Siskom,tako da ova tragedija verovatno teže pada osobama koji su imali kontakte sa osobama iz Siska i Petrinje!
    Pojačane seizmičke aktivnosti su normalne za određeni period solarnih aktivnosti,naš uvaženi naučnik Milutin Milanković je pisao o tome u svojim radovima!
    Čudi me reakcija hrvatskog seizmološkog zavoda,jer nisu još juče posle prvog zemljotresa od 5 stepeni po Rihteru,odmah sugerisali vladi da odmah evakuišu celu oblast! Jer se zna da posle zemljotresa jačine od 5 stepeni po Rihteru na dubini od 2 km,dolazi do u jačeg i razornijeg potresa u vremenskom intervalu od 1 do 10 dana!
    Jednostavna su pravila,plitak hipocentar (od 1 km do 15 km) sledi razornijeg zemljotres u kratkom intervalu,dublji hipocentar (od 15 km do 50 km u dubini tla) dovodi do smirivanja tla i manjih podrhtavanja u vremenskom opsegu od 7 dana!
    Tako su bar nas učili na akademiji!

  • Naš grad je razvaljen i bez zemljotresa,pogledajte nam puteve,pogledajte iza Lamele novi sređen parkin,pun sitnih rupa a nema mesec dana

%d bloggers like this:
Send this to a friend