Društvo

Novi rast cena , najviše poskupeli prehrambeni proizvodi

ilustracija/pixabay
Prema procenama udruženja potrošača, dnevno je za osnovne životne namirnice potrebno oko dve hiljade dinara, bez ovog iznosa prema rečima građana, ne vredi ni ulaziti u samouslugu. Cene rastu svakodnevno, a samo u poslednjih mesec dana najviše su poskupeli prehrambeni proizvodi.

Poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da su cene proizvoda i usluga lične potrošnje u avgustu 2021. godine, u odnosu na jul, u proseku povećane za 0,9%. Prema ovim podacima najveći rast cena zabeležen je kod prehrambenih proizvoda 2%.

Međutim, posmatrajući cene po prodavnicama, dobija se utisak da je rast cena mnogo veći.

Meso poskupelo u proseku 25 odsto

Cene gotovo neprimetno rastu, pa je tako od početka godine meso poskupelo u proseku 25 odsto.

Svinjsko meso je od januara poskupelo za oko 20 odsto. Sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih prozvoda Privredne komore Nenad Budimović naglašava da se ovo ne dešava prvi put u Srbiji i da je glavni razlog razlika u cenama po okruzima, te se nekome isplati da se bavi stočarskom proizvodnjom, a nekome ne.

Ima više razloga. Jedan od razloga jeste i otkup živih životinja. Oscilacije su vrlo zastupljene na teritoriji Srbije. U poslednjih nedelju dana koje smo pratili sa otkupom, cena se kreće od 110 do 180 dinara, pričamo o tovljenicima, znači o svinjama. Dok junad, odnosno bikovi se kreću od 200 do 260 dinara. To su velike razlike u cenama, tako da klaničari, odnosno prerađivačka industrija ima prostora da formira različite cene. I zato imamo u maloprodajnim trgovinama razliku u ceni, na primer, da je svinjski but od 450 do 570 dinara u zavisnosti od trgovine“, naveo je Budimović.

meso
Foto/ilustracija/ meso

U Požarevcu razlika u ceni mesa i do 120 dinara

Trenutno za kilogram svinskog mesa u prodavnicama treba izdvojiti od 399 do 569 dinara, a cene variraju u zavisnosti od prodavnice u kojoj se meso prodaje. Piletina se kreće od 159 do 249 dinara koliko treba izdvojiti za kilogram svežeg pileta, dok je pileće belo po tradiciji najskuplje i kreće se i do 449 dinara za kilogram.

U većim trgovinskim lancima u gradu trenutno za kilogram svinjskog mesa mesa treba izdvojiti od 399 koliko je kilogram krmenadli, do čak 569 koliko košta kilogram šnicli.

Tradicionalno, najskuplja je teletina, a cena varira i kreće od 579 dinara do čak 759.

Boom93/N.Stojićević

Rast cena ulja, šećera i brašna

Cena ulja poslednjih nekoliko meseci je rasla, a prema rečima građana trenutno je najbolje kupovati suncokretovo ulje pod oznakom robnih marki, koje je po pravilu jeftinije. Za litar ovakvog ulja treba izdvojiti od 142,99 do 166,99 dinara.

Što se tiče šećera i brašna, na osnovu cena koje se razlikuju u zavisnosti od prodavnice u kojoj kupujete, opet se najviše isplati kupovati šećet i brašno pod oznakom robnih marki.

Cene variraju u zavisnosti od prodavnice, tako da trenutno za kilogram šećera treba izdvojiti od 62,99 do 71,99 dinara, dok je kilogram brašna od 42,99 do 55,99 dinara.

Pored ovih namirnica, cene i drugih prehrambenih proizvoda su neprimetno rasle u prethodnom periodu, tako da građanima sada treba više novca za iste namirnice koje su ranije kupovali.

Prosečna plata nedovoljna da pokrije sve troškove

Sugrađani sa kojima je Boom93 pričao smatraju da je nemoguće pokriti sve troškove porodice prosečnom platom, naročito ukoliko se na svakodnevne troškove dodaju računi za struju, internet i ostale komunalne usluge.

Većina njih kaže da će morati da smanje količine koje su do sada kupovali i na taj način svoju platu prilagode potrošačkoj korpi svoje porodice koja je sa svakim poskupljenjem sve praznija.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović ističe za Danas da ne postoji nijedan ekonomski opravdan razlog za to što su cene prehrambenih proizvoda u Srbiji najskuplje u proteklih 10 godina.

Trgovinski lanci sve svoje finansijske gubitke, nastale usled pandemije korona virusa, pokušavaju da nadoknade kroz enormna poskupljenja proizvoda za koja ne postoje realni razlozi. To je jedini ispravan odgovor koje se može dati na pitanje zašto je hrana u Srbiji najskuplja u poslednjih 10 godina” naglašava Papović.

 

 

 

Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend