Društvo

Novi uslovi za penziju za žene od januara

Žene će od 1. januara naredne godine raditi dva meseca duže, ako žele da ostvare pravo na punu starosnu penziju jer se za njih menjaju uslovi za penzionisanje.
Publicdomeinphotos/Ilustracija

Tako će im, umesto 63 godine života, koliko je bilo potrebno za penzionisanje ove godine, biti potrebna još dva meseca, a uslov za radni staž za žene ostaje nepromenjen i to je najmanje 15 godina.

Dodavanje po dva meseca godišnje trajaće do 2032. godine kada će uslov za starosnu penziju za oba pola biti izjednačen, odnosno 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, rečeno je ranije Tanjugu u PIO fondu.

Za muškarce, od naredne godine promene nema – 65 godina života i najmanje 15 godina radnog staža.

U prevremenu penziju i muškarci i žene naredne godine odlaze pod novim uslovima i to žene sa 58 godina i četiri meseci života i 39 godina i četiri meseca staža, a muškarci moraju imati najmanje 59 godina i 40 godina staža.

Uslovi za oba pola za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju menjaju se sukcesivno do 2024. godine, kada će muškarci i žene biti izjednačeni, pa će im tako biti potrebno najmanje 40 godina staža osiguranja i 60 godina života.

Prevremenim starosnim penzionerima penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju.

Pravo na prevremenu starosnu penziju od 2015. godine, kad je počela primena Zakona o PIO, kojim je uvedena ova vrsta prava, svake godine između 9.000 i 10.000 osiguranika podnese zahtev i ostvari pravo.

Više informacija možete pročitati OVDE.

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Ako se nastavi usklađivanje penzionog sistema sa EU standardima,onda će se 2035,ići sa 75 godina u penziju!? A,većina penzija će biti oko 200 evra! Dobro razmislite o penzijama,da li početi deci uplaćivati dobrovoljni penzioni fond,nekih 25 godina i obezbediti deci odmah penzije,ili ih pustiti da se sami snalaze! Mada i odrasli bi trebalo da razmisle,jer uplatama u evrima ili u dinarima u dobrovoljni penzioni fond mogu poboljšati svoje buduće penzije! Samo razmislite! Ja mojoj deci uplaćujem penzije u dobrovoljnim penzionim fondovima,čisto i tako da ih obezbedim!

%d bloggers like this:
Send this to a friend