Društvo

Novo povećanje koncetracije PM 2.5 čestica, portal IQAir okarakterisao vazduh u Požarevcu kao nezdrav

Prema poslednjim merenju vazduha specijalizovanog portala IQAir kvalitet vazduha u Požarevcu je dobio indeksu ocenu 151.

Ova indeksna ocena znači da je vazduh u Požarevcu nezdrav i da se preporučuje slab boravak van kuće.  Prema ovim nezvaničnim rezultatima trenutna koncetracija PM 2.5 čestica iznosi 56,2 µg/m³.

Po prognozi kvaliteta vazduha koja se nalazi na ovom portalu u narednim danima očekuje se da se kvalitet vazduha neznatno popravi. Podsetimo da je za predhodni vikend kvalitat vazduha u samom gradu okarakterisan kao zdrav bez prevelike koncetrcije PM 2.5 čestica.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine kvalitet vazduha u Kostolcu je u granicama normale. Podsetima da Agencija nema mernu stanicu za vazduh u Požarevcu i da u Kostolcu se ne meri koncetracija PM čestica.

Očekujemo da se uskoro to promeni pošto bi građani Požarevca uskoro mogli dobiti automatsku mernu stanicu koja bi merila zagađenost vazduha. Više o ovome možete pročitati OVDE.

Marko Veljković

4 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Uvek kada krene grejna sezona,dođe do zagađenosti vazduha,mada situacija nije sjajna ni kada nije grejna sezona! Mnogo faktora utiču na kvalitet vazduha,od konfiguracije tla,preko vremenskih uslova,pa do vrsta zagađivača! Pored toga JP Toplifikaciji,cepa sa cenom priključka, umesto da bude besplatan priključak! Uvek neka opravdanja,od strane “stručnjaka” iz grada i Toplifikacije,a opravdanja nema! JP Se izdržava iz budžeta grada,plus imaju donacije iz EU i umesto da ceo grad i okolina budu na daljinskom trajanju,oni njoke! Kada bi svi u gradu i okolini bili na daljinskom grejanju, zagađenje bi se smanjilo za 50%!
    U svakom selu,naravno uz pomoć donacija iz EU,bi mogle da se naprave elektrane na biogas,koje bi i grejače domaćinstva,a da ne pominjem geotermalne izvore,kojima obiluje Braničevski okrug,takve geotermalne elektrane bi grejale stanovništvo,pravile struju i unapredili bi plasteničku proizvodnju,ali…što bi rekle guzonje na vlasti “koji je tu moje deo!” Zašto da građani budu zdravi,zašto da imamo zelenu energiju,zašto da se razvija poljoprivreda,zašto da imamo zdravu sredinu,zašto da otvorimo termalne banje, zašto…!

  • 65 posto građana tako želi. Glasaju za nesposobni vlast godinama. Vole da kažu oni prethodni su krivi i tako skoro decenija

  • I ja bih za 60 kvadrata da plaćam grejanje 2200 dinara, al nema rođo. Kupuje se ugalj za kreku 50 evra tona, neka gori i dimi za sve pare

%d bloggers like this:
Send this to a friend