Društvo Ekonomija

Novo pravilo u EU – koliko novca sme da se prenese preko granice

euro novčanice
euro novčanice Pixabay
Novo pravilo je deo strategije Unije u borbi protiv pranja novca i izvora finansiranja terorizma. Osim gotovinske deklaracije, očekuju se i brojne druge promene na tom polju.

U celoj Evropskoj uniji na snagu u četvrtak je stupilo pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njenu teritoriju moraju da popune gotovinsku deklaraciju ako kod sebe imaju 10.000 evra ili više u toj valuti ili protivrednosti u drugim valutama, kao i kod drugih sredstava plaćanja kao što su putnički čekovi ili menice, ali i zlato.

U iznosu se ništa nije promenilo, i dalje možete da prenesete do 10.000 evra gotovine, ali ako imate više od toga, od danas morate da popunite deklaraciju o poreklu tog novca.

Iz Komisije navode kako carinici na ulazima u EU imaju pravo da provere putnike, njihov prtljag i sredstvo prevoza. Takođe, imaju pravo da zaplene novac koji nije prijavljen.

Proširiće se definicija gotovine i obuhvataće čekove, kovanice sa zlatom od najmanje 90 odsto, zlatne poluge i slične predmete. Ako carinici opravdano sumnjaju u to da je novac povezan sa kriminalnom aktivnošću, moći će da oduzmu gotovinu iznosa manjeg od 10.000 evra.

Gotovinske deklaracije čuvaće se čak pet godina s ciljem praćenja koliko gotovine ulazi u Uniju i izlazi iz nje. Novo pravilo Unije već je postalo deo hrvatskog zakonodavnog sistema 7. maja ove godine, kad je i izglasan.

 

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend