Društvo

Obeležen Svetski dan Roma

Boom93/N.Stojićević
Danas je u Udruženju Roma Braničevskog okruga obeležen Svetski dan Roma. Usled epidemijske situacije izazvane koronavirusom, ovaj jubilej je obeležen bez većih manifestacija i gostiju.

Kako je istakla Snežana Veljković, predsednica Udruženja Roma Braničevskog okruga, danas je organizovano predavanje o Romskoj tradiciji i istoriji.

Predsednik Skupštine grada Požarevca, Predrag Mijatović naveo je da su udruženja Roma u lokalnoj samoupravi grada našla stabilnog partnera.

„Smatram da smo rešili određene probleme u prethodnom periodu, neke umanjili, a za neke postavili temelje koji će dati rezultate u vremenu pred nama“, rekao je Mijatović.

Svetski dan Roma obeležava od 1990. godine u znak sećanja na održavalje prvog Svetskog kongresa Roma održanog od 7. do 11. aprila 1971. godine u Česfildu kod Londona.

Za romsku himnu je tada utvrđena pesma “Đelem, đelem”, a dogovoren je i izgled zastave Roma sa točkom kao centralnim simbolom.

Na prvom kongresu je i utvrđen opšti naziv Romi, koji na romskom znači čovek.

Ne zna se tačan broj Roma u svetu, ali se smatra da ih širom planete ima do 20 miliona, dok u Srbiji, prema poslednjem popisu, živi više od 147.000 Roma.

 

Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend