Društvo

Obeležen Svetski dan čišćenja

Foto:J.J.
Proteklog vikenda, učenici i profesori Požarevačke gimnazije su uz podršku članova Gradskog veća Grada Požarevca obeležili Svetski dan čišćenja (World Cleanup Day) i sproveli akciju čišćenja dvorišta Požarevačke gimnazije i zone oko Osnovne škole ,,Kralj Aleksandar I”.
Na inicijativu od strane kancelarije Američkog Saveta u Beogradu, učenici i profesori škole priključili su se događaju globalnih razmera Svetski dan čišćenja. Naime, globalna organizacija Let’s Do It World (LDIW) koja ujedinjuje više od 150 zemalja širom sveta i 11 miliona pojedinaca ove godine je dobila pojačanje iz Republike Srbije. Kancelarija Američkog Saveta u Beogradu se pridružila ovoj akciji i svoje prijatelje širom Srbije pozvala na saradnju.
Foto:J.J.

Volonteri Požarevačke gimnazije dali su podršku ovom događaju i zajedno sa profesorkama, direktorkom, članovima Gradskog veća Goranom Nestorovićem i Bojanom Dinićem, u subotu u periodu od 12 do 15 časova obavili posao uklanjanja otpada – plastičnih i papirnih kesa, flaša, omota i prazne ambalaže.

Foto:J.J.

Ovakva akcija samo je korak ka podizanju svesti građana da je nužno da svako krene od sebe i svog dvorišta ukoliko želimo da živimo u čistom i uređenom gradu. Goran Nestorović, je ovom prilikom naglasio ” da je Grad sa zadovoljstvom podržao učešće u akciji, te da Grad oseća potrebu da vodi računa o životnom okruženju, a posebno oko zona škola. Ključno je da građani daju svoj doprinos ekologiji zajedno sa komunalnim službama našeg grada”. Nestorović je dodao da je prerada otpada deo savremenog pristupa življenja i da će obrada otpada jednoga dana predstavljati posebnu granu privrede. On je iskoristio priliku da se zahvali direktorki Požarevačke gimnazije što daje priliku i podršku da mlade i kreativne kolege organizuju događaje usmerene na opšte dobro stanovništva i grada.

Bojan Dinić, član Gradskog veća je istakao  “da će Grad uvek davati podršku ovakvim inicijativama posebno kada su deca u pitanju, jer ako želimo da promenimo svet oko sebe, moramo krenuti od najmlađih”. On je dodao “da ćemo do promena na globalnom nivou doći samo ako na mikro planu krenemo da činimo ono što treba”.

Foto:J.J.

Akcija koju su učenici i profesori Požarevačke gimnazije organizovali registrovana je i na svetskoj mapi zajedno sa institucijama širom sveta koje su uzele učešće u ovom događaju.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend