Društvo

Od danas aktivan Centralni registar stanovništva Srbije

U Srbiji je od danas aktivan Centralni registar stanovništva, što znači da se prvi put na jednom mestu, u okviru jedinstvene elektronske baze podataka, nalaze podaci o gradjanima koji su od značaja za ostvarivanje njihovih prava i to bez troškova, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i loklalne samouprave.
Publicdomainpictures/Ilustracija

Centralni registar objedinjuje podatke iz 13 službenih evidencija koje vode različite institucije i jedna je od značajnijih novina u sistemu moderne i efikasne države i uprave, koja se zasniva na četiri registra: registru gradjana, privrede, nepokretnosti i adresnom registru, navedeno je u saopštenju.

Registar će omogućiti da podatke o stanovništvu koriste gradjani, ali i državni organi i institucije za potrebe vodjenja postupaka.

Navedeno je da je registar zajednički projekat Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Кancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, kao i institucija koje vode službene evidentncije.

Ministarka državne uprave i loklne samouporave Srbije Marija Obradović, koja je sa direktorom Кancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailom Jovanovićem prisustvovala početku rada i promociji Centralnog registra stanovništva, pozvala gradjane da preko Portala e-Uprave izvrše uvid u podatke koji se o njima vode u Centralnom registru.

“Suština današnje posete i promocije Centralnog registra stanovništva je da se gradjani upute u pošte Srbije i lokalne poreske administracije, gde će dobiti dalja uputstva kako da koriste ovaj Registar. Ako hoćemo da budemo servis gradjana moramo da im budemo pri ruci, a pristupom ovom Registru ne moraju više da idu od šaltera do šaltera”, izjavila je Obradović.

Direktor Кancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović poručio je da je ovaj Registar potpuno nova usluga gradjanima i izrazio zadovoljstvo što se danas pravi veliki iskorak, zajedno sa resornim ministarstvom, na njegovom uspostavljanju i omogućavanju gradjanima da vide svoje podatke na jednom mestu.

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • To je ok,mada….skeptičan sam i plašim se zloupotrebe! Vreme će pokazati,koliko je to dobro ili loše! Smeta mi rečenica,radi vođenja postupka,a zašto ne za nagradu ili ostvarivanja beneficija,zašto,bre,uvek neka lebdeća pretnja!
    Iritira sve to,tako iznenada,kada se zna da više od 50% građana Srbije nema internet i PC! Ali,dobro,ajde da vidimo,nadam se da se vodilo računa o poštovanju Ustava i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti!

%d bloggers like this:
Send this to a friend