Društvo

Građani mogu da se vakcinišu i bez zakazivanja

Boom93/MMV
Vakcinacija građana koji se prethodno nisu prijavili počela je juče. Za ovu vakcinaciju je za Požarevac i Kostolac opredeljeno 2.000 doza kineske i vakcine AstraZeneka, rekla je u izjavi za Boom93, Ana Jovanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

Vakcinacija građana koji se nisu prijavili preko eUprave vršiće se na posebnom punktu koji će biti uspostavljen u Domu zdravlja Požarevac, kao i na jednom mestu u Medicini rada.

„Vakcinacija je krenula danas i nastaviće se narednih dana, a kada se budu potrošile opredeljene doze, i u zavisnosti od zainteresovanosti građana, za dve nedelje će stići nove količine vakcina“, navela je Jovanović.

Prema njenim rečima, sutra se obeležava Svetski dan zdravlja, a u fokusu obeležavanja je masovna imunizacija, kako bi se došlo do kolektivnog imuniteta i vratilo normalnom životu.

Što se tiče vakcinacije građana koji su istu zakazali, Jovanović navodi da se ona odvija po planu imunizacije, doze vakcina stižu u određenim vremenskim razmacima, a dalje vakcinisanje građana koji nisu prijavljeni biće u skladu sa dostupnim količinama vakcina koje budu stizale iz Beograda.

Kada je reč o stranim državljanima, oni za sada neće imati mogućnost da se u Požarevcu vakcinišu bez prethodne prijave.

„Oni se i dalje vakcinišu nakon prijave preko eUprave, i nakon poziva na vakcinaciju“, rekla je Jovanović.

Za 11 domova zdravlja u Braničevskom i Podunavskom okrugu stiglo je 7.900 vakcina za građane koji se nisu prijavili i one su već raspoređene kako bi se krenulo sa vakcinacijom.

Takođe, u planu je da se otpočne sa imunizacijom po seoskim mesnim zajednicama, a građani će biti blagovremeno obavešteni o mestima i terminima za vakcisanje.

 

Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend