Društvo

Od Ministarstva kulture 20 milona dinara za rekonstrukciju galerije

Foto: Boom93/T.B.
Ministarstvo kulture će kroz projekat „Gradovi u fokusu“ finasirati rekonstrukciju, adaptaciju i dogradnju galerije Milene Pavlović Barili u Požarevcu.

Kako se navodi u konkursu za prvu fazu rekonstrukcije galerije odobrena su sredstva u iznosu od 20 000 000 milona dinara.

U obrazloženju odluke se kaže da neophodnost dogradnje, rekonstrukcije i adaptacije postojećeg prostora postoji već duži niz godina. Postojalo je nekoliko idejnih rešenja tokom prethodnih decenija za realizaciju ove potrebe, međutim, do sada se nije otišlo dalje od toga.

U konursu se navodi da je projekat u fazi dobijanja građevinske dozvole, samim tim i spreman za realizaciju. Izgradnjom novog  objekta dobio bi se prostor za izlaganje 300 – 400 Mileninih dela,  kao  i  novi  galerijski prostor  savremene  umetnosti  čime  bi  se  značajno  povećala ponuda Fondacije.

Samim tim značajno bi se povećala i kulturna ponuda  Grada  Požarevca, jer grad ne raspolaže adekvatnim prostorom za izlaganje većeg  broja umetničkih dela niti prostorom za organizaciju  izložbi značajnih autora, koje zahtevaju posebne uslove, počev od unutrašnje organizacije prostora.

Ljiljana Dabić, upravnica galerije Milena Pavlović Barili za Boom93 je rekla da su ova odobrena sredstva samo deo od ukupnih sredstava koja su potrebna za kompletnu rekonstrukciju galerije.

„Konkurisali smo na još nekoliko mesta, kada se završe ti konkursi znaćemo da li ćemo imati dovoljno sredstava da krenemo u prvu fazu rekonstrukcije. Nama je potrebno 112 miliona dinara za prvu fazu rekonstrukcije“ istakla je Ljiljana Dabić.

Grad Požarevac je u proteklih tri godine izvojio 4 000 000 miliona dinara za izradu potrebne projektno tehničke dokumentacije koja bi obuhvatila sve potrebe Fondacije za radom, potrebe grada i poštovaoca likovne umetnosti u zemlji i inostranstvu.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Marko Veljković

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

 • Bravo,Markoni,odlično napisano,poražavajuće je to što ti “udaraš” o klin,a Danda u ploču!
  Svi koji su pratili “dešavanja” oko galerije,znaju šta žele “rukovodioci”,a šta je potrebno gradu! Danda i ostali “vlastodržci” žele kafić,klub i mesto zatvorenog tipa za razne bahanalije i “pranje novca”,zato su im toliko veliki apetiti i zato im je potrebna abnormalno velika količina novca!
  Prvo pitanje koje se postavlja,da li se u galeriji nalaze originalna dela ili su ona nezakonito prodata,pa se u galeriji nalaze kopije?!
  Drugo pitanje,da li su dela,ako su originalna, adekvatno čuvana?!
  Treće pitanje,zašto “rukovodioci” žele kafić,klub i ostale ugostiteljske objekte u okviru galerije?!
  Gradu je potreban izložbeni prostor za mlade umetnike,potrebna je umetnička radionica za mlade,potreban je slikarski centar!
  Potrebna je interaktivna prezentacija galerije netu sa virtuelnim turama!
  Potrebno je da se napravi Brand ime od legata naše poznate slikarke!
  Potrebno je podneti zahtev UN oko zaštite legata naše slikarke!
  Potrebno je raditi na afirmaciji celog opusa naše slikarke,na primer da naši dizajneri odeće naprave modne linije sa printovim dela naše slikarke!
  Potrebno je da svi kulturni i umetnički centri rade svaki dan!
  Potrebno je da naša slikarka postane deo vizuelnog i umetničkog imidža grada!
  Potrebno je mnogo toga,ali očigledno da nikoga ne interesuje prosperitet i prezentacija grada!
  Ostajte zbogom!

%d bloggers like this:
Send this to a friend