Društvo

Od Ministarstva prosvete sredstva za 5 škola u Braničevskom okrugu

učenička zadruga Bradarac
Foto/ učenička zadruga O.Š. Sveti Vladika Nikolaj u Bradarcu
Za  projekte unapređenje rada učeničkih zadruga finansijska sredstva  dobilo je 28 škola iz cele Srbije, a od tog broja 5 škola sa teritorije Braničevskog okruga. Sa teritorije Grada Požarevca sredstva su odobrena osnovnoj školi „Sveti Sava“ iz Požarevca, osnovnoj školi  „Jovan Cvijić“ iz Kostolca i osnovnoj školi „Sveti Vladika Nikolaj iz Bradarca.“

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  donelo je odluku o izboru ustanova za dodelu finansijskih sredstava u cilju unapređenja uslova rada učeničkih zadruga u Republici Srbiji. Finansijska sredstva se dodeljuju za nabavku mašina, opreme, sredstava i materijala za rad učeničkih zadruga koje su osnovale Ustanove u skladu sa pravilnikom o učeničkim zadrugama.

Osnovnoj školiSveti Sava“ iz Požarevca dodeljena su sredstva u visini od 150.000 dinara za projekat pod nazivom „Reciklaža počinje sortiranjem.“ Direktorka ove škole Margareta Sekulović ističe da je ova škola već godinama veoma aktivna na ovom polju i kao jedna od prvih ekoloških škola u Srbiji posvećeno  rade na projektima koji se tiču zaštite životne sredine.

Foto/ O.Š. Sveti Sava

S obzirom da mi imamo formiranu učeničku zadrugu Mozaik onda smo u okviru toga napisali taj projekat „Reciklaža počinje sortiranjem“ u nameri i želji da od tog novca nabavimo kontejnere za separaciju otpada za školu. To nam je bio osnovni interes i to smo tim projektom predvideli. Kada potpišemo  ugovor sa ministarstvom onda sredstva sa našeg računa prebacujemo za kupovinu tih kontejnera i msilim da ćemo to završiiti do početka nove školske godine, do septembra meseca. Mi smo Eko škola i to se uklapa u naše aktivnosti. Od momenta potpisivanja ugovora a ministarstvom imamo tri meseca da realizujemo te aktivnosti koje smo planirali.“ –kaže Sekulović.

Kontejneri za sortiranje smeća biće smešteni u školskom dvorištu matične škole a planirano je da neki budu smešteni i u izdvojenom odeljenju škole a sve u cilju razvijanja ekološke svesti.

Osnovna  škola  „Jovan Cvijić“ iz Kostolca dobila je 96.989 dinara za projekat „ Kad se male ruke slože radovi se množe“. Direktorka škole Sunčica Marković kaže da je cilj projekta uključivanje što više učenika u rad  učeničke zadruge.

Želimo da kod učenika podstičemo razvijanje pozitivnog odnosa prema radu, razvijanje svesti i odgovornosti za preuzete obaveze. Za taj projekat je bio potreban dodatan materijal i sredstva jer su  oni u prethodnom projektu nabavili mašine za pravljenje bedževa, kopir aparat u boji za plastificiranje.Sredstva koja smo dobili biće utrošena za  materijal za pravljenje bedževa  i sličnih proizvoda. Biće kupljeni magneti ,drvene perle, sajle, metalne žice, alke za ključeve. Projekat se radi zajedničkom saradnjom učenika, zaposlenih i roditelja.“- ističe Marković.

Deo novca koji se zaradi prodajom napravljenih proizvoda biće iskorišćen za pomoć učenicima slabijeg materijalnog stanja, kao i za kupovinu novog materijala.  Po rečima direktorke ove škole u planu je i da se u školi radi uslužno kopiranje, crno belo i u boji, kao i plastificiranje.

Osnovna škola „Sveti Vladika Nikolaj iz Bradarca“ dobila je novac u vrednsti od 97.000 dinara za projekat „Znanja nikad dosta“. Novac će biti korišćen za kupovinu repromaterijala za jednu od sekcija učeničke zadruge.

Taj novac koji smo dobili ovim projektom od Ministarstva će se namenski utrošiti i biti  upotrebljen za repromaterijal koji koristimo pri štampanju majica, šolji.  Nastavićemo da proizvodimo ono što su učenici i nastavnici zamislili projektom. Ono što je još bitno prošli put smo dobili na konkursu 400.000 i tada smo kupili pakericu za hermetičko zatvaranje posuda i mašine za štampanje na tkanini i raznim materijalima. Sada smo imali puno posla oko maturanata, štampali smo majice,a  imamo i narudžbine iz drugih organizacija. – kaže direktor ove škole, Dejan Životić.

Foto/ štampa na majicama u učeničkoj zadruzi O. Š. Sveti Nikolaj iz Bradarca

Osnovna škola „Sveti vladika Nikolaj“ 2018. godine osnovala je prvu učeničku zadrugu  u Srbiji pod nazivom „Deca Stiga“ koja ima nekoliko sekcija. Sekcija za poljoprivredu, nabavku udžbenika i školskog pribora, fotosekcija, razvoj učeničkog preduzetništva, organizaciju rada učeničke kuhinje i sekciju za društveno humanitarni rad. Napravljena je i on lajn platforma preko koje se organizuje nabavka pribora i udžbenika po povoljnijim uslovima direktno od izdavača, bez posrednika.

Direktor je posebno istakao da je škola od novca koji je prikupljen nabavkom učenika kupila uniforme za svoje učenike.

Sredstva u iznosu od 300.000 dinara su dodeljena i osnovnoj školi „ Jovan Šerbanović iz Krepoljina sa teritorije opštine Žagubica za projekat „Čudesna moć lekovitog bilja“ a   i O.Š. „Miroslav Bukumirović Bukum“ iz sela Šetonje sa teritorije opštine Petrovac na Mlavi za projekat “Samoodrživi zadrugarski vrt” dodeljeno je 149.860 dinara.

 

 

 

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend