Društvo Ekonomija

Od početka epidemije poskupelo sve osim turističkih aranžmana

Boom93/N.Stojićević
U odnosu na isti period prošle godine, ali i na mart ove godine, u aprilu je sve skuplje. Ovo se najpre odnosi na električnu energiju koja je u januaru poskupela za 4,8 odsto, da bi nakon toga u februaru cena struje opet skočila za 3,2 odsto.

Međutim, i cene proizvoda i usluga su u odnosu na mart mesec povećane.

Neprehrambeni proizvodi su poskupeli za 2,3 odsto u odnosu na mart 2020, najviše zbog poskupljenja cigareta u dva navrata jednom u julu prošle godine kada su akcize otišle gore za 3,2 drugi put u februaru ove godine kada su poskupele za 3,3 odsto.

Prehrambeni proizvodi su poskupeli za 0,3 odsto, najviše zbog toga što je prerađeno meso beležilo u martu rast od 4,5 odsto u odnosu na isti mesec 2020.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u aprilu, u odnosu na prethodni mesec, zabeležen je rast cena hrana i bezalkoholna pića (2,6%), odeće i obuće (1,7%), transporta (1,0%) i rekreacije i kulture (0,2%). Poskupele su i cene stanova, ali su građanima povećani i računi za komunalije, pre svega računi za električnu energiju, ali i vodu, gas i druga goriva.

Najveće povećanje cena građani su mogli da osete prilikom kupovine zejtina. Kako je Boom 93 nedavno pisao, za litar ulja u prodavnicama u Požarevcu u aprilu trebalo je izvojiti od 142,99 do čak 190,99 dinara. Cene su varirale u zavisnosti od proizvođača, ali i od prodavnice u kojoj se prodaje ulje.

U većim trgovinskim lancima u gradu tada, al ii sada se najviše isplati da kupujete suncokretovo ulje pod oznakom robnih marki. Za litar ovakvog ulja treba izdvojiti od 142,99 do 166,99 dinara.

Pored ulja, i cene šećera i brašna su osetno skočile.

Ono što je takođe privuklo pažnju građana, jeste i rast cena materijala za izolaciju. Tako je tokom aprila, o čemu je Boom 93 takođe pisao, a nakon najave subvencija građanima, cena određenih materijala za izolaciju porasla od 80 do čak 100 odsto.

Tako je recimo stiropor najviše poskupeo, a svi sagovornici sa kojima smo pričali su se tada složili da to nije kraj id a će novi rast cena nastupiti u maju.

Da nije baš sve bilo skuplje pobrinuo se turistički sektor, u martu je snižena cena usluga i to pre svega zahvaljujući jeftinijim cenama turističkih paket-aranžmana koji inače u ovom periodu godine beleže uglavnom dvocifren rast.

S druge strane, sve ostalo je poskupelo, počev od hrane i pića, preko cigareta i goriva do komunalija, ali su zato plate većine građana ostale na istom nivou, dok su neki od njih nažalost zbog situacije sa koronavirusom u prethodnom periodu usled gubitka posla ostali i bez prihoda.

 

 

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend