Društvo

Odbornici odlučuju o stvaranju Slobodne zone u gradu, da li u nju dolazi Finska kompanija?

Pozarevac ulaz u grad
Foto/TS. Požarevac ulaz u grad
Odbornici Skupštine grada Požarevca će na sednici odlučivati o proširenju Slobodne zone  „Smederevo“ na područje grada.

Podsetimo da je Skupština početkom jula usvojila inicijativu da se na prostoru novoformirane industrijske zone, koja se nalazi na zemljištu nekadašnje šećerane, oformi Slobodna zona.

Do takve odluke je došlo nakon inicijative kompanije PKC Wiring Systems koja ima svoje proizvodne pogone u Smederevu. Kako se navodilo u zahtevu ova kompanija planira kupovinu zemljšta i zakup hale  u industrijskoj zoni.

Kako je naglašeno u inicijativi, osnovi uslov i zahtev za realizaciju njihovog projekta bio je da ovo preduzeće posluje u Slobodnoj zoni. Kompanija PKC Wiring Systems zainteresovana za kupovinu 6 parcela između pomenute hale koje bi iznajmili.

Ako odbornici usvoje ovu odluku ona će biti poslata privrednom društvu „Slobodna zona Smederevo“  radi daljeg postupanja.

Rebalansom do sredstava za opremanje Slobodne zone

Gradsko veće je poslalo Skupštini grada Požarevca na odlučivanje, izmenu i dopunu programa mera za unapređenje života na teritoriji grada.

Kako se navodi u odluci Veća izvršiće se prenamena sredstava koja su ostala od realizovanih projekata iz ranijih programa u iznosu od 29 315 281 dinara.

Više o kompaniji PKC Wiring Systems

Kako se navodi na zvaničnom portalu kompanije u Srbiji PKC Wiring Systems DOO je najnoviji član porodice PKC Grupe. Kompanija poseduje proizvodne pogone u Smederevu. PKC Wiring Systems DOO se pretežno bavi proizvodnjom kablovskih snopova za komercijalna vozila.

Gradsko veće je prema odluci najviše sredstava preusmerilo na izradu Plana detaljne regulacije „Centar“ kao i za opremanje Slobodne zone koja će se forimirati u gradu. Za ove projekte biće izdvojeno 16 709 171 dinara.

Šta je Slobodna zona?

Slobodne zone su fizički ograđen i označen deo teritorije Republike Srbije, infrastrukturno opremljen, gde se mogu obavljati proizvodne i uslužne delatnosti uz određene stimulativne pogodnosti.

U Srbiji je trenutno aktivno 15 slobodnih zona. Aktivne slobodne zone u 2019. godini su ostvarile promet od oko 5 milijardi evra. U slobodnim zonama Srbije posluje preko 200 multinacionalnih kompanija sa više od 37.000 zaposlenih, dok obim investicionih ulaganja u zonama u 2019. godini iznosi tri milijare evra. Izvoz robe iz slobodnih zona se iz godine u godinu povećava i čini preko 13% ukupnog izvoza Srbije.

Poslovanjem u slobodnim zonama, investitoru se obezbeđuju specijalne olakšice i povlašćeni poreski režim (oslobađenje od PDV-a i carine na uvoz sirovina i materijala namenjenim proizvodnji robe za izvoz, mašina, opreme i građevinskog materijala).

Uvoz i izvoz robe u zonu je neograničen. Roba koja se iz zone uveze na domaće tržište podleže režimu uvoza strane robe. Poslodavcima unutar slobodne zone omogućen je zakup poslovnih prostorija, radionica, skladišta pod povoljnim uslovima.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Marko Veljković

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • nekada su fakultetski i školovani sa VKV majstorima odlazilo u komunističku industrijsku zonu,sada škola nije bitna,bitno je da što duže izdržiš i da motaš kablove za neku crkavicu,postali smo crne ovce

%d bloggers like this:
Send this to a friend