Društvo

Oglasilo se Ministarstvo prosvete o slučaju Marine Samardžić

Foto: privatna arhiva/D. Samardžić
Povodom slučaja u srednjoj muzičkoj školi “Stevan Mokranjac” u Požarevcu, gde prilikom polaganja prijemnog ispita za srednju školu,  učenicima sa smetnjama u razvoju i invaliditetom nije omogućeno polaganje testa sa prilagođenim sadržajem, ministarstvo prosvete,nauke i tehnološkog razvoja navelo je aktivnosti koje planira u skladu sa preporukom poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će, između ostalog, razmotriti pravilnik o upisu u srednju školu u cilju unapređivanja delova koji se odnose na upis u školu učenika sa smetnjama u razvoju koji se obrazuju po IOP-u, te će pripremiti poseban dopis srednjim umetničkim školama u vezi načina prilagođavanja prijemnog ispita i procedure upisa učenika sa smetnjama u razvoju u srednju školu, kao i pripremu učenika iz osetljivih grupa za prijemni ispit.

Preko nadležne uprave kontaktiraće roditelje koji su podneli pritužbe povereniku za zaštitu ravnopravnosti i inicirati razgovor o nastavku školovanja u nekoj od srednjih škola uz uključivanje učenice u vannastavne aktivnosti u muzičkoj školi, a razmotriće mogućnost da škola tokom školske godine  organizuje pripremu učenika za ponovno polaganje prijemnog ispita iduće godine. U saradnji sa agencijom za kvalifikacije tražiće rešenje za umetničko obrazovanje u domenu umetničkih trogodišnjih zanata za koje nije potrebna sklonost i polaganje prijemnih ispita, a koji bi bili odgovor na povećano interesovanje učenika koji osnovno obrazovanje završavaju po IOP-u i kojima je sklonost ka umetnosti (i muzičkoj i likovnoj) jača strana.

Šta je IOP?

Individualni obrazovni plan je dokument koji se izrađuje za dete u vrtiću ili školi. Njime se planira dodatna podrška u obrazovanju i vaspitanju za određeno dete i učenika, u skladu sa njegovim sposobnostima i mogućnostima. Pravo na IOP ima dete, učenik i odrasli kome je potrebna dodatna podrška zbog teškoća u pristupanju, uključivanju i učestvovanju u obrazovanju i vaspitanju, ako te teškoće utiču na negovu dobrobit, odnosno ostvarivanje ishoda obrazovanja i vaspitanja ili predstavljaju rizik od ranog napuštanja školovanja.

Marinina majka, Dragana Samardžić rekla je za Boom 93 da je zadovoljna reakcijom poverenice, te da je ona jedina prepoznala težinu situacije u kojoj se učenica Marina našla.

Ministarstvo nas još uvek nije obavestilo o ovom što je ovde navedeno i mislim da je krajnje vreme da urade ono što su sami rekli još na početku cele ove priče. Marina još ne ide u školu, i stava smo da u svemu ovome ima užasno mnogo propusta. Čekamo i dalje. Iako je ovo konačno, još se ništa nije realizovalo”, navodi Samardžić.

Marina Samardžić je nižu muzičku završila po IOP-u 2, individualnom obrazovnom planu, odnosno izmenjenom programu nastave i učenja i prilagođavanja sadržaja za jedan ili više predmeta, dok je test za prijemni za srednju muzičku polagala po istom sadržaju, kao i sva ostala zdravorazvojna deca.

Poverenica je tada konstatovala da su podzakonski akti, pravilnik o upisu učenika u srednju školu i stručno uputstvo za sprovođenje upisa učenika u srednju školu 2021./22. doneti neposredno pred održavanje prijemnih ispita za upis u srednju školu, odnosno mesec dana pre polaganja ispita, te je uputila je preporuku Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da izmeni odredbe pravilnika o upisu u srednju školu i usaglasi ga sa zakonom o potvrđivanju konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju i zakonom o zabrani diskriminacije.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend