Društvo

Opština Veliko Gradište učesnik Treće srpske konferencije o javno-privatnom partnerstvu

Na Trećoj srpskoj konferenciji o javno-privatnom partnerstvu koja se bavila izazovima u domenu infrastrukture, energetike i energetske efikasnosti i pitanjem kako inovacije u realizaciji projekata, nabavci i tehnologiji mogu pomoći rešavanju tih izazova, održanoj juče u Beogradu,  među velikim brojem zvaničnika i eksperata iz sektora, učestvovao je i predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić, u panelu na temu Javno-privatna partnerstva u gradovima i opštinama.
Marko Veljković/Boom93

Kako je najavljeno, Veliko Gradište je mala opština koja se usudila da poslove poveri privatnim partnerima.

“Ima već nekoliko godina kako to funkcioniše i nema ni jedne primedbe. Postigli smo dve stvari – štedimo energiju što je intencija i Vlade Srbije i štitimo okolinu – imamo smanjenje od oko 75 odsto CO2 što je veoma značajno, i treće, štedimo novac što nam daje šansu da unapredimo neke druge stvari. U narednom periodu planiramo, kao mala opština, da uradimo još nekoliko stvari vezano za partnerstvo. To je, pre svega, prevoz što je u poodmakloj fazi, do nove godine bi trebalo da izaberemo partnera, da poverimo lokalne puteve i putnu mrežu partneru da se brine o njima, a u ozbiljno pregovaramo o kanalizaciji i grejanju pošto nemamo centralni sistem grejanja. Pravimo program da vidimo kolike bi bile uštede. Lično mislim da ovakav vid saradnje treba nastaviti, bolje se rešava na taj način, bolji će da bude gazda i lokalne samouprave treba da traže partnere u svim segmentima kao što su pijace, parking… Treba naći način da objasnimo šta smo dobili, da ljudi shvate da to treba raditi.“, rekao je predsednik Milić.

Na konferenciji su predstavljene i neke od najboljih praksi u javno-privatnom partnerstvu iz Velike Britanije, Srbije i regiona i date smernice za poboljšanje JPP projekata.

Teme konferencije bile su Investicije u javno-privatnom partnerstvu: pokretanje razvoja nakon COVID-19 krize, Nove JPP platforme za transportnu infrastrukturu, obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, Pravni modeli za uspešne JPP projekte, Javno-privatna partnerstva u gradovima i opštinama i Najbolje prakse u JPP projektima: Pristup „vrednost za novac“.

Organizator ovog događaja je kompanija TGI Group International, a konferencija je organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, Britanske Ambasade u Begradu, kao i Komisije za javno-privatno partnerstvo Vlade Republike Srbije.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend