Društvo

Ostaje zabrana putovanja u EU do kraja meseca

Restrikcije putovanja u EU za građane Srbije ostaju na snazi do kraja meseca, kada će se situacija ponovo razmatrati, rečeno je RTS-u u Savetu EU u Briselu.

Zemlje članice odlučile su da ne menjaju listu trećih zemalja za koje ne važe ograničenja putovanja, što se odnosi i na Srbiju. Iako su epidemiološki pokazatelji u Srbiji bolji, a stopa infekcija znatno manja nego u prethodnom periodu, u radnim telima EU preovladala je ocena da situacija još uvek nije dovoljno stabilna da bi se u ovom trenutku promenio režim putovanja, navode izvori EU.

Do povratka Srbije na pozitivnu listu moglo bi da dođe za dve nedelje, kada se ponovo bude ažurirala lista, pod uslovom da epidemioloska situacija u zemlji ostane povoljna.

Lista zemalja kojima je omogućeno slobodno putovanje u EU ima snagu preporuke, što znači da svaka članica zadržava pravo da sama odluči kako će postupati sa zemljama koje su na pozitivnoj listi.

Srbija je bila uključena na ovu listu 1. jula, ali je već dve nedelje kasnije sa nje skinuta, zbog novog porasta infekcija koronavirusa. Od tada su na snazi restrikcije putovanja, koje bi mogle biti ukinute najranije krajem septembra.

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Ma nema to nikakve veze sa koronom. Jel znate šta smo mi juče prvi put(a trebalo je još odavno) počeli da slavimo. Dan kada je gedža cokula , proja, motika poslao Nemačkog kajzera(cara) na đubrište istorije. Ako mislite da nam je to zaboravljeno , grdno se varate.

%d bloggers like this:
Send this to a friend