Društvo

Otpadne gume, postrojenje i građanska inicijativa

U Kostolcu je sinoć u prostorijama Narodne stranke organizovano potpisivanje platforme za inicijativu pod nazivom "Zajedno protiv spalionice guma u Kostolcu". Prikupljeno je oko 100 potpisa građana, rekla je Boom 93, predstavnica pokreta „Jasno i glasno“, Marija Simić Lazarević.
inicijatori i potpisnici (foto: printscreen Facebook/JIG)

Pokretač inicijative udruženje „Jasno i glasno“ iz Požarevca saopštilo je ranije da je najava izgradnje postrojenja u Kostolcu jedinstven povod da se oko zajedničkog cilja okupe, kao pojedinci, pripadnici pokreta, političkih stranaka i drugih  nepolitičkih udruženja, kao i svi građani Kostolca, Požarevca i okolnih naselja.

U samom tekstu platforme se navodi da se inicijativa pokreće zbog osnovane zabrinutosti za životnu sredinu i zdravlje ljudi Kostolca, a sve to imajući u vidu da je obznanjena namera za izgradnju postrojenja za pirolitički tretman otpadne gume i plastike i proizvodnju električne energije.

Inače, povod za pokretanje incijative je oglas objavljen u štampi pre nekoliko sednice u kome se javnost obaveštava da je doneto rešenje o potrebi izrade Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta postrojenja za pirolitički tretman otpadne gume i plastike i proizvodnju električne energije.

U tom oglasu je navedeno i da je nosilac projekta preduzeće „Power of Nature“ iz Beograda i da se postrojenje nalazi na određenim parcelama u Kostolcu. Te parcele nalaze se između aerodroma i reda kuća u naselju Kanal i na njima postoje objekti u vlasništvu privatnog lica i jednog privatnog preduzeća iz Kostolca.

Međutim, sam projekat koji se pominje u oglasu nije javno dostupan, kao i ni detalji vezani za tehnološke procese, odnosno način na koji bi se vršio pirolitički tretman gume u postrojenju.

U tekstu platforme se navodi da se u Srbiji „već duže vreme odvijaju pokušaji da se kao ’ekološka rešenja’ problema otpada ponude i realizuju solucije koje su u svetu prevaziđene  ili postoji ozbiljan problem ispunjenja složenih i skupih standarda u srpskim uslovima“, što je razlog za pokretanje inicijative da se zajedničkim delovanjem utiče na nadležne organe da zaustave pomenuti projekat.

ilustracija: Pixabay

Navedeno je i da Kostolac i njegova okolina nisu pogodni za skladištenje, paljenje ili pirolizu otpada, kao i da Kostolčani i Požarevljani nisu pogodni za zdravstveni i ekološki eksperiment.

Simić Lazarević je u razgovoru sa novinarom Boom 93 istakla da je poziv za zajedničku inicijativu osim građana upućen i pojedincima iz političkih subjekata i institucija, kao da se zbog političkih zloupotreba insistiralo na tome da se aktivnosti  sprovode isključivo građani kao pojedinci pod okriljem zajedničke incijative.

Ona je objasnila da je Narodna stranka sinoć samo ustupila svoje prostorije za potpisivanje platforme inicijative.

Takođe, rekla je i da cilj inicijative jeste da se spreči izgradnja postrojenja koje zagađuje životnu sredinu, odnosno da se iznađe rešenje koje je ekološki prihvatljivo i zadovoljava visoke ekološke standarde.

Zvaničnih reakcija na incijativu od strane firme „Power of Nature“ nije bilo. Pokretu se elektronskim putem obratio Predrag Brajović koji se predstavio kao zakonski zastupnik ovog preduzeća. On je u reakciji na inicijativu naveo da se ne radio ni o kakvoj spalionici, već da je reč o zatvorenom tehnološkom procesu u kome se gume recikliraju. Brajković je i u razgovoru sa novinarom Boom 93 potvrdio ove navode i dodao da  je spreman da odgovori na sva pitanja građana i nedoumice u vezi sa navedenim postrojenjem.

Uroš Urošević

3 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • usput aktivirajte se da se pogase one elektrane,potrovaše nas.Silni krediti ekologija,pogoni za odsumporavanje a nista ne radi a svi se prave ludi,za mene je to terorizam pod pokroviteljstvom države,monopolisti kojima niko nista ne može

  • Pa ako nam je već propao posao sa rasadnikom( koji je otvorio Toma diploma, samo da Vas podsetim) , možda ćemo u poslu sa spaljivanjem guma biti uspešniji. Još kad bi došao Vučić da je otvori, a ne vidim razlog da ne dođe, jer on sve i svašta otvara, to bi tek bio pun pogodak.

  • Pa da – ugasiti sve te „kostolacke elektrane“ HITNO !!!
    a od cega ces ziveti reda 5000 porodica to ti ne pade na pamet ili cime ce se to nas lepi Pozarevac i Kostolac jeftino (bud zasto) grejati ?

%d bloggers like this:
Send this to a friend