Društvo

Otvorena nova bolnica u Batajnici u koju će biti preusmeravani pacijenti iz Beograda

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će pacijenti iz Beograda zaraženi korona virusom biti preusmeravani u bolnicu u Batajnici, koja je danas otvorena, umesto u unutrašnjost Srbije kao što je bilo do sada.
ilustracija/pixabay

Pre otvaranja bolnice, Brnabić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) kazala da otvaranje bolnice koja će danas popodne početi da prima pacijente dolazi u pravo vreme i da će rasteretiti zdravstveni sistem Srbije.

“Naš zdravstveni sistem će iz korona krize izaći jači. Izaći ćemo sa dve potpuno nove bolnice, u Beogradu i Kruševcu, sa velikim brojem novozaposlenih lekara i imaćemo potpuno novu opremu koju nikada nismo imali”, istakla je ona.

Brnabić je rekla da će u bolnici u Batajnici raditi više od 1.600 zdravstvenih radnika, a najavila je da bi nova kruševačka bolnica trebalo da bude završena 15. decembra.

Bolnica u Batajnici raspolaže sa 930 bolničkih postelja, od čega je 250 na odeljenju intenzivne nege, sa respiratorima, kiseonikom i najmodernijom opremom, objavio je RTS.

Izgradnja bolnice započela je pre četiri meseca i imaće devet velikih odeljenja sa po 30-40 kreveta.

“Uradili smo za četiri meseca nešto što ranije nismo mogli da uradimo za 40 godina. Dobijamo (novu bolnicu) u najtežem mogućem trenutku kada danima imamo veliki broj novozaraženih i dnevno 800 hospitalizovanih”, navela je ona u obraćanju na otvaranju.

Govoreći o vakcini protiv korona virusa, Brnabić je kazala da je u Srbiju na testiranje stiglo 20 ruskih vakcina “Sputnjik V” i dodala da se nada da će ugovor sa Fajzerom o kupovini vakcine biti potpisan u ponedeljak.

“Nadam se da će biti onako kako smo obećali, da će Srbija biti medju prvim zemljama sa vakcinom i da će biti do kraja godine”, naglasila je ona.

Ministar zdravlja Zlatobir Lončar kazao je da Srbija “ubedljivo najviše u Evropi” prima pacijenata na bolničko lečenje i da je zato, kako tvrdi, u Srbiji stanje povoljnije.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend