Društvo

Ove godine povećan broj upisanih prvaka u požarevačke osnovne škole

Osnovne škole na teritoriji koju pokriva grad Požarevac su do sada upisale oko 600 prvaka, što je za 10 učenika više nego prošle godine. Međutim, kako je upis još uvek u toku iz škola naglašavaju da če ovaj broj biti veći.
ilustracija/pixabay

Ove godine najviše prvaka krenuće u dve osnovne škole „Dositej Obradović“ i „Kralj Aleksandar I“, gde je do sada upisano 115, odnosno 112 učenika. U obe škole kažu da su testiranja dece i dalje u toku i da očekuju da do kraja broj prvaka bude veći za još nekoliko kako bi mogla da se formiraju po 5 odeljenja.

Većim brojem odeljenja može da se pohvali još škola „Jovan Cvijić“ u Kostolcu, koja ipak u odnosu na prethodne godine beleži opadanje broja prvaka. U ovoj školi je za sada upisano 95 budućih prvaka, što je u odnosu na pre dve godine kada je bilo 140 znatno manje.

Po tri odeljenja prvaka naredne školske godine formiraće tri osnovne škole u gradu. Osnovna škola „Desanka Maksimović“ za sada je upisala 67 upisanih prvaka, a kako je rekao direktor Zlatan radovanović, očekuju da konačan broj bude 70. Isti broj prvaka imaće i škola „Vuk Kažadžić“ uz još 13 koji su upisani u izdvojenim odeljenjima.

Škola „Sveti Sava“ imaće nešto više učenika nego prošle godine, njih 60, a povećan broj može da se opravda uvođenjem dnevnog boravka koji će biti u funkciji od septembra. Kako kažu u matičnoj školi biće formirano tri odeljenja posle nekoliko godina i jedno u Čirikovcu.

Osnovna škola u Lučici upisala je 30 prvaka, dok je u Brdarcu za sada 39 prvaka, a prema rečima direktora škole ovo je mnogo bolje u odnosu na prošlu godinu kada je bilo samo njih 25.

Kada se brojke saberu dolazi se do nešto više od 600 prvaka, što je blagi porast u odnosu na prošlu godinu, ali je i dalje daleko ispod broja prvaka u odnosu na prethodne godine.

U prvi razred ove godine upisana su deca rođena između 1. marta 2013. i 28. februara 2014. godine.

 

 

 

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend