Društvo

Ove godine umesto 13, ipak 10 neradnih dana

ilustracija/pixabay
Zvanično, u 2021. godini neradno se praznuje 13 dana, ali budući da su neki od njih tokom vikenda, ove godine imaćemo 10 neradnih dana.

Prvi i drugi januar su zvanično bili neradni dani. Međutim, kao i mnogo praznika ove godine, i jedan od njih je “pao” na vikend. Drugi januar je zapravo bio u subotu, tako da smo ovoga puta neradno praznovali samo u petak, 1. januara.

Naredni slobodan dan, radnici u našoj zemlji, imali su na Božić, 7. januara.

Sledeći neradni dani očekuju nas u februaru. Dan državnosti se obeležava 15. i 16. februara, a ove godine padaju u ponedeljak i utorak.

Nakon toga, 30. aprila nas očekuje Veliki petak, a zatim, praznuju se i naredna tri dana, kada nas očekuje Uskrs, pa će i ta tri dana biti neradna, odnosno i ponedeljak 3. maj se praznuje. Međutim, kako se 1. i 2. maja obeležava i Međunarodni praznik rada, ta dva dana takođe su zvanično neradna, ali u ovoj godini padaju baš u subotu i nedelju.

Poslednji neradni dan u ovoj godini očekuje nas u novembru, tačnije 11. novembra, kada se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Na kraju godine za građane Srbije koji slave Božić po gregorijanskom kalendaru u petak 25. decembra biće neradan dan.

Međutim kako piše portal Paragraf, prema nezvaničnom mišljenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, usled praznovanja drugog dana Uskrsa u ponedeljak 3. maja, drugi dan Praznika rada (koji pada u nedelju 2. maja) se prenosi na prvi naredni radni dan, utorak – 4. maj.

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend