Društvo

Ovo su pravila koja će morati da se poštuju u kafićima

Kafići i restorani širom Srbije ponovo će biti otvoreni od 4. maja. Za ugostiteljska preduzeća je određen čitav set mera koja će morati da se poštuju, a podeljen je u dve grupe - jedne koje se odnose na goste i druge na zaposlene.
ilustracija/pixabay

Udruženja ugostitelja Novog Sada “UGONS 1946” iznelo je pravila koja će morati da se poštuju kada kafići počnu sa radom.

GOSTI

1. Gost mora da prođe kroz podnu dezo barijeru/može da bude vlažna ili suva.

2. Za gosta na ulazu (i u bašti i u unutrašnjosti objekta; ukoliko ulaze gosti u toalet a sede napolju) mora da postoji dezinfekciono sredstvo za ruke na bazi alkohola/gel, prskalica ručna, vlažne maramice.

3. U zatvorenom prostoru na 1 gosta mora da bude 3,5m2 i jedno sedeće mesto, na otvorenom na 1 gosta 2,5m2 i jedno sedeće mesto.

4. Na mestu predviđenom za gosta potrebno je da bude sredstvo za dezinfekciju ruku (gel, prskalica ručna, vlažne maramice) sve na bazi alkohola.

5. U toaletima za goste poželjno je da stoji bezkontaktni dozer za ruke i ubruse.

6. Gosti ne treba da imaju rukavice i maske jer piju pića ili jedu…. a dezinfikovali su se pri ulasku…

KARTICE UMESTO KEŠA I ZABRANA KORIŠĆENjA TELEFONA ZA NEKE

Vodič je objavilo i Udruženje ugostitelja a on sadrži niz sigurnosnih mera koje će pomoći vlasnicima kafića i restorana kada se ponovo otvore, a među njima je i zabrana korišćenja mobilnih telefona i odlazak na pauzu za pušenje.

“Pre povratka na redovne aktivnosti potrebno je detaljno čišćenje i dezinfekcija prostorija. Uz to se predlaže modifikacija gastronomske ponude i dnevnog rasporeda služenja. Lokal treba da ima redovne dostavljače zaštitnih maski, rukavica, dezinfekcionih sredstava, te paravana za stolove koji će se verovatno postavljati radi zaštite”, navodi se između ostalog u vodiču.

Još jedna od velikih novina je da se za plaćanje neće koristiti keš već samo kartica.

“Osoblje će na poslu morati da nosi radnu odeću i obuću, uniforma mora da bude čista, da stalno peru ruke i koriste maske. Zabranjeno je u radnoj odeći izlaziti na pauzu za cigaretu, a ne dozvoljava se tokom rada ni korišćenje mobilnih telefona zbog mogućeg prenošenja zaraze”, piše u vodiču.

Stolovi će morati da budu na metar i po udaljenosti, dok će nakon primanja porudžbine, a pre služenja gostima, limenke i flaše sa pićem moraju se dezinfikovati.

“U restoranima brze hrane biće obavezna ugradnja plastičnih paravana na stolovima kako bi se odvojili gosti. Kad je u pitanju služenje švedskog stola, obavezno je da hrana bude zaštićena, a pribor za jelo gostima treba da daje osoblje”, glasi još jedna od mera propisanih od strane Udruženja ugostitelja.

NEKI UGOSTITELjI NEĆE MOĆI ODMAH DA RADE

Predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada Dragan Stanojević za 021.rs navodi da su objavljene smernice očekivane, ali da verovatno neće svi ugostiteljski objekti odmah početi da rade, posebno ne noćni klubovi, jer neki neće moći odmah da primene sve mere.

“Biće problema s obzirom da mora da se drži velika distanca među gostima i među stolovima, ali računamo da sve ovo neće trajati večno i da će mere vremenom biti ublažene. Očekujemo da će se sve završiti već krajem maja i da ćemo onda početi normalno da funkcionišemo”, navodi Stanojević.

IZVOR:nova.rs

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend