Društvo Kultura

Ovog vikenda u Kličevcu 24. Smotra folklornih ansambala SFAS

najava SFASa
Foto T.Spasojević/ najava manifestacije SFAS
Smotra folklornih ansambala sela Srbije SFAS održava se 24. put ovog vikenda  26. i 27. juna u selu Kličevac.  Na smotri će se takmičiti 12  ansambala iz cele države. Otvaranje  ove kulturno umetničke manifestacije  zakazano je  za subotu, 26. jun od 20 časova.

Manifestaciju su predstavili i najavili u prostorijama Turističke organizacije grada Požarevca članovi organizacionog odbora u sastavu: Predrag Mijatović, predsednik Skupštine grada i predsednik Organizacionog odbora SFAS-a i članovi Organizacionog odbora Marija Vlajović, Tatjana Damnjanović, Živadin Nikolić i Boban Milošević.

Mijatović istakao je značaj ove manifestacije koja ima tradiciju dugu gotovo dve i po decenije.

Na žalost, prethodne godine manifestacija nije održana, znamo svi iz kojih razloga. Zato smo se ove godine potrudili da SFAS pruži svim ljubiteljima folklora, tradicije i kulture Srbije ono zadovoljstvo kao prethodnih godina. Grad inače aktivno pruža podršku kulturnim dešavanjima. Tu su Ljubičevske konjičke igre, brend koji je u nastajanju – Viminacium fest, „Milivojevi dani“, „Milivojev štap i šešir“. Smatram da je ovaj festival samo jedan logičan sled nastavka ulaganja Požarevca u turizam i sav kulturno-umetnički sadržaj koji postoji u gradu Požarevcu. Pozivam sve ljubitelje folklora da posete Kličevac u naredna dva dana i uživaju u samoj manifestaciji,“- rekao je Mijatović.

Tatjana Damnjanović, članica organizacionog odbora SFAS-a je predstavila ansamble koji će učestvovati na ovoj manifestaciji.

Prve večeri program počinje defileom svih učesnika i nastavlja se u 20h. Program otvaraju najmlađi, pa se nastavlja takmičarskim delom. Drugog dana predstaviće se i selo Kličevac prvi put  kao takmičar.

U takmičarskom delu, pored KUD-a iz Kličevca, učestvovaće ansambli iz Gaja, Velike Drenove, Prekonoga, Vlaškog Dola, Kobišnice, Pukovca, Rakovca, Gorića, Rudne Glave, Drmna i Ledinaca.

poster najava za SFAS
Foto/ T.S SFAS

Umetnički žiri radiće u sastavu mr Mirjana Drobac, etnomuzikolog, Danića Đokić, etnolog, i Milan Brujić, koreograf. Na kraju druge večeri manifestacije žiri će proglasiti pobednika SFAS-a.

U revijalnom delu SFAS-a nastupiće Orkestar i izvođači RTS-a.  Dodela priznanja i zatvaranje smotre biće upriličeno drugog dana, u nedelju, 27. juna. Za razliku od prethodnih godina, za ovogodišnji SFAS su drugačije izabrani učesnici.

Otvaranje Smotre je zakazano za subotu, 26. jun od 20 časova, kada se osim učesnika očekuje i veliki broj posetilaca iz cele Srbije.

Pokrovitelj manifestacije je grad Požarevac u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije. U organizaciji učestvuju Centar za kulturu Požarevac,  Savez amatera Srbije, KUD „Milenko Stojković“  iz Kličevca i  Mesna zajednica Kličevac.

Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend