Društvo

Parižani beže iz grada uoči početka karantina, kolone duge ukupno 700 km

U Francuskoj će danas stupiti na snagu mere za sprečavanje širenja korona virusa, među kojima su zaključavanje, obavezan rad od kuće i izlazak iz kuće samo u slučaju nužde.

Zbog ponovnog zaključavanja zemlje, u prodavnicama su se u četvrtak stvorile gužve, a među najtraženijim proizvodima bili su testenine i toalet papir, ali i toneri za štampač i elektronski delovi potrebni za rad od kuće, prenosi portal Frans info.

Mere je najavio premijer Žan Kasteks, koji je u četvrtak u parlamentu rekao da se znalo da dolazi drugi talas korona virusa. On je kazao i da će škole biti otvorene, ali da će učenici od šest godina pa naviše morati da nose maske.

Građani će moći da napuštaju domove samo radi kupovine namirnica, vođenja dece u školu i posla koji ne može od kuće da se radi, kao i radi odlaska u bolnicu ili apoteku.

Takođe, moći će da izlaze radi šetnje psa, ali je to ograničeno na jedan sat i udaljenost jedan kilometar od kuće. Na sahranama je dozvoljeno prisustvo do 30, a na venčanjima do šest osoba.

Uoči potpunog zatvaranja zemlje, koje stupa na snagu u 23 sata, oko Pariza su se stvorile velike gužve, a kolona vozila ljudi koji su išli van grada prostirala se čak 700 kilometara.

Mnogi građani Pariza odlučili su da period karantina, koji će trajati do 1. decembra, provedu van grada, a slična situacija dogodila se i u martu, za vreme prvog talasa.

U četvrtak je u Francuskoj potvrđeno novih 47.637 slučajeva korona virusa, kao i 250 smrtnih slučajeva.

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Kad je nas cepao NATO mi nismo nikud bezali . A I gde bi. Od strasnog suda se ne moze pobeci. Ili ti mecka uvek zaigra pred necija vrata. Nasa mecka se zvala NATA . A njiova Koviljka iz broja 19.

%d bloggers like this:
Send this to a friend