Društvo

Pčelari prijavili Lidl tržišnoj inspekciji zbog obmanjuće poslovne prakse prilikom prodaje meda

tegle meda
foto ilustracija /tegle meda
Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) objavio je saopštenje da su trgovinski lanac Lidl prijavili tržišnoj inspekciji zbog, kako navode, "osnovane sumnje na obmanjujuću poslovnu praksu" prilikom prodaje meda. SPOS ocenjuje da Lidl pokušava da sebe stavi u povlašćeni položaj na tržištu i reklamira med "suprotno zakonskim propisima".

Povodom saopštenja Saveza pčelarskih organizacija Srbije da je prijavio  trgovinski lanac LIDL tržišnoj inspekciji, zbog osnovane sumnje na obmanjujuću poslovnu praksu koju primenjuje već duže vreme u prodaji meda, predsednik Udruženja pčelara Požarevac, Dejan Stefanović  u izjavi za Boom93 komentariše da je stav SPOS-a jasan i da štiti sve domaće proizvođače meda kao i da kako se navodi u samom saopštenju “propisima je zabranjeno reklamiranje meda sintagmom „100% prirodni med“, jer med može da bude isključivo prirodan, a ako nije prirodan „u smislu zakona se ne može nazvati medom“.

Prema njihovim rečima, to je isključivi posao tržišne, a ne veterinarske inspekcije, jer se ne radi o kvalitetu meda, niti to piše na etiketi proizvoda.Navode i da neće uvažiti eventualne tvrdnje tržišne inspekcije ako se proglasi nenadležnim za problem.

Dejan Stefanović
Foto/predsednik Udruženja pčelara Požarevac

Stefanović ističe da  SPOS u svojoj prijavi između ostalog navodi  se pod  “obmanjujućom poslovnom praksom, u smislu ovog zakona, smatra  poslovna praksa trgovca kojom navodi ili preti da navede potrošača da donese ekonomsku odluku koju inače ne bi doneo, tako što mu daje netačna obaveštenja ili stvaranjem opšteg utiska ili na drugi način, čak i kada su obaveštenja koja daje tačna, dovodi ili preti da dovede prosečnog potrošača u zabludu u pogledu postojanja ili prirode proizvoda. Prema tome, kada potrošač ovo vidi, može razumeti da je samo taj med 100% prirodni, dok svi mi ostali koji to ne smemo  da napišemo  jer poštujemo zakon, ispada da nemamo pravi prirodni med.” -naglašava Stefanović.

“Kako postoje opravdane indicije  da na tržištu ima meda sumnjivog i neprovrenog kvaliteta  koji ne zadovoljava određeni kvalitet po našim standardima smatramo da bi građani  ipak trebali da se baziraju na kupovinu meda od lokalnih proizvođača jer to je ipak garancija da ti ljudi na neki kvalitetan način proizvode med. Znamo da je uvežena velika količina meda sumnjivog kvaliteta iz Moldavije  i taj med se prodaje po  izuzetno niskim cenama, a ne može med da bude 300-400 dinara budimo realni. Tržišna cena meda koju SPOS nudi je 6,5 -6,2 eura, pa se postavlja pitanje  kako neko prodaje med po duplo nižim cenama.” – ističe Stefanović.

Stefanović dodaje da se u Srbiji moramo ugledati na Nemce pri plasiranju proizvoda na tržište.

“Nemci kada imaju med ili neki drugi proizvod koji je domaći oni prvo to kupuju i plasiraju na tržište pa tek kada je to prodato idi da kupuju taj isti proizvod iz inostranstva, a tako bi i mi trebali da radimo.”-naglašava predsednik Udruženja pčelara Požarevac.

Predsednik Udruženja pčelara Požarevac i član nadzornog odbora SPOS-a, Dejan Stefanović  zaključuje da  dok  se situacija i preko tržišne inspekcije i nadležnih svetskih laboratorija ne reši i ne utvrdi kojeg je taj med kvaliteta,  savet  je da građani kupuju med od lokalnih proizvođača meda.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

3 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

 • sigurno je bolji od šećernog meda,isto prirodan zar ne samo sto pčele prerađuju šećer,kilo šećera 65 dinara kilo meda 850 dinara malo li je.Tako da su potrošaći verovatno propali med iz Lidla i osetili razliku a vam pala prodaja meda od šećera

 • Odlično napisan članak,objavljivanje mišljenja iz intervjua,bez ispravki,objektivno,bravo!
  Problem sa medom u našoj zemlji je ogroman,ne postoji referentna laboratorija za ispitivanje meda i drugih pčelinjih proizvoda!
  Uvek je bolje kupiti med od pčelara sa licencom i proizvodom sa sertifikatom o organskoj proizvodnji,koji je zaštićen sertifikatom o geografskom poreklu. Međutim takvih pčelara u Srbiji malo ima,za takvo stanje je odgovoran SPOS!
  Što se tiče kvaliteta meda u lancu Lidl,postoje načini da se ispita kvalitet meda,očigledno da će određene državne institucije pokrenuti određene postupke,ili možda neće!
  Svaki građanin može da nauči da prepozna ispravan i kvalitetan med,ima priloga na Youtube-u ili neka pitaju veterinare ili pčelare!
  Lično med kupujem od prijatelja koji su pčelari i zato što sam upoznat sa procesom njihove proizvodnje i negom pčela!
  Prošla godina je došlo do pada proizvodnje meda,jer su svi građani bili zaključani više meseci,a to je uticalo da pčelari nisu mogli da nose košnice na rane paše,pored toga došlo je i do manjeg rada u voćnjacima,tako da pčele nisu imale kvalitetnu i drugu pašu,pa…ima mnogo razloga za pad količine meda,prošle godine je proizvedeno samo 20% od predviđene količine.
  Udruženje ima pravo da pokrene vanrednu kontrolu zbog određenih indicija!
  Sve u svemu,nema standarda na našem tržištu za kvalitet meda,a to je nedopustivo!

 • Mile, ko zna cime dohranjuju pcele, isti djavo. E sad sto je med u Lidlu jeftiniji od njihovog 200 dinara neka razmisle sami. Kupujem ga u Lidlu, jeftiniji je i nista mu ne fali. Kad spustite cene javite se.

%d bloggers like this:
Send this to a friend