Društvo

Pet građanskih pokreta traži jasne kriterijume u dodeli jednokratne pomoći

Udruženi građanski pokreti (UGP) koje čini pet lokalnih udruženja iz Srbije traže od Vlade Srbije da odredi jasne kriterijume za dodelu jednokratne pomoći od 100 evra.
ilustracija: Pixabay

Obaveza prijavljivanja za ovu pomoć svih građana osim penzionera i socijalno ugroženih ukazuje na neozbiljnost procedure i podložna je manipulacijama. Obrazloženje koje su dali ministar Mali i predsednik Vučić da su mnogi izjavili da neće uzeti novac takođe je neozbiljno i više priliči čaršijskoj priči, nego vođenju državnih poslova i dobroj državnoj upravi, navodi se u saopštenju koje je lokalnim medijima uputilo udruženje „Jasno i glasno“.

„Odricanje ili prihvatanje  državne pomoći ne može se pretpostavljati na osnovu poziva telefonom ili njegovog izostanka, niti je način kojim se poštuje dignitet građana. Takođe, izražavamo bojazan da je na ovaj način nemoguće ispratiti tokove novca, te je nemoguća provera tačnosti podataka o podeli pomoći“.

UGP zahteva da država uspostavi jasne kriterijume podele koji su lako proverljivi. „Smatramo da u dodeli pomoći mora biti načinjena razlika između različitih socijalnih kategorija i da najviše iznose jednokratne pomoći treba da dobiju građani koji su  ekonomski najugroženiji, dakle oni sa malim primanjima ili bez primanja, te da je za  te  građane iznos od 100 evra nedovoljan da sanira štetu gubitka posla ili značajnog dela zarade usled epidemije“.

U UGP smatraju i da je podela ove pomoći deo predizborne kampanje predsednika Vučića, kao i da je „Srbiji potreban ozbiljan ekonomski program i strategija za izlazak iz recesije koja neminovno sledi, a koja je pospešena nizom neselektivnih i nevizionarskih mera tokom dosadašnjeg trajanja vanrednog stanja“.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend