Društvo

Pijaca se preselila na Fejsbuk!

Otkako su u Požarevcu zatvorene pijace na otvorenom i u zatvorenom prostoru, ponuda se preselila na društvene mreže. Već nedelju dana na Fejsbuku je otvorena specifična elektronska pijaca u kojoj se nudi i traži roba koja se ranije kupovala na tezgama.

Grupu „Pijaca na FB Požarevac i okolina“ pokrenula je novinarka, Sanja Lisac koja kaže da se u trenutku ukazala potreba da se pijačni prodavci i kupci povežu.

Grupa je osnovana krajem marta. Za jedan dan dobila je čak 3.000 članova. Danas, nedelju dana kasnije ima ih čitavih 5.000.

Primarni cilj je bio da se u grupi ponude proizvodi domaćih proizvođača koji su se prodavali na zelenim pijacama, poput voća, povrća, sireva ili jaja. Međutim, vrlo brzo su priliku da zarade na ovaj način uvideli mnogi preprodavci.

Lisac kaže da kao administrator ne može da snosi odgovornost jer je nemoguće utvrditi verodostojnost objava i proizvoda, niti utvrditi da li neko ima ili dozvolu za prodaju ili je nema.

„Naglašavam da postoji mogućnost podnošenja prijava od strane drugih lica zbog neposedovanja dozvole za prodaju i ne snosim odgovornost za takve slučajeve. Preporuka za takve je da se ne oglašavaju u ovoj grupi. Zadatak je isključivo da se pomogne u povezivanju proizvođača i kupaca dok traje vanredno stanje“, kaže ona.

Neke od preporuka prema prodavcima su da u svojim ponudama trebalo da napišu naziv proizvoda, cenu i kontakt telefon, a prema kupcima da ne komentarišu cene.  Svi bi trebalo da se pridržavaju osnovnih načela, da budu ljubazni, pošteni i tolerantni, kako u doba korone, tako obavezno i posle, navela je administratorka.

Radi lakšeg snalaženja, u grupi su otvorene teme, pa tako ako se neko zanima za proizvode od mesa ili domaće rakije, može da brže da nađe ono što mu je potrebno.

Zanimljivo, najpopularnija tema u grupi trenutno je cveće i rasadi. Slede med i mlečni proizvodi.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend