Društvo Ekonomija

Pištaljka: Portal javnih nabavki “prepun netačnih podataka” koštao milione

evro novac
Pixabay/ilustracija/ novac
U poslednje četiri godine, iz fondova Evropske unije i budžeta Srbije, uloženo je 3,2 miliona evra u unapređenj sistema javnih nabavki. Jedan od rezultata tog projekta je i novi portal javnih nabavki sa nepouzdanim podacima, piše portal Pištaljka.

“Podaci o javnim nabavkama u Srbiji razbacani su u tri različite baze podataka na tri različite internet adrese, a za njihovu ispravnost i tačnost ne garantuje čak ni Kancelarija za javne nabavke kojoj je zakonom povereno da upravlja portalima javnih nabavki”, piše Pištaljka.

Kancelarija za javne nabavke ponudila je objašnjenje zašto se nabavke posle 1. jula 2020. godine, kada je počeo sa primenom novi zakon, ne vide na novom portalu ali to objašnjenje se u praksi ispostavilo kao netačno, tvrde novinari Pištaljke.

“To znači da su svi naručioci koji su doneli odluke o pokretanju postupka najkasnije sa danom 30.06.2020. godine, sprovodili postupke javnih nabavki po odredbama starog zakona i shodno tome, pozive za podnošenje ponuda su objavljivali na starom Portalu javnih nabavki”, navedeno je u njihovom odgovoru.

Dodaje se da na novom portalu nije moguće pronaći na desetine javnih nabavki koje su pokrenute posle 30. juna 2020. godine.

“Beogradsko javno preduzeće Gradsko stambeno objavilo je nabavku građevinsko-zanatskih radova na starom portalu iako je odluka o pokretanju doneta u martu ove godine. Činjenica da se nabavke Gradskog stambenog objavljuju na pogrešnom mestu sporna je i zato što ovo preduzeće koristi diskriminatorne uslove da spreči konkurenciju na sopstvenim tenderima o čemu je Pištaljka već pisala”.

Iz GIZ-a su odgovorili da je Portal javnih nabavki rađen po novom zakonodavnom okviru “usaglašenom sa direktivama EU”: “Portal sadrži sve funkcionalnosti koje su predviđene novim Zakonom o javnim nabavkama i od svoje inicijalne verzije je unapređivan kako bi se olakšala njegova primena od strane korisnika, a samim tim i dostupnost građanima”.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend