Društvo Ekonomija

PKS: Poziv poslodavcima da se uključe u dualno obrazovanje, uvodi se pet novih profila

Privredna komora Srbije (PKS) pozvala je  poslodavce da se u narednoj školskoj godini uključe u sistem dualnog obrazovanja i do 31. januara 2021. dostave Izjavu o spremnosti za učešće u tom programu.
ilustracija/pixabay

U saopštenju PKS navodi se da će od sledeće školske godine 2021/2022. po dualnom modelu u ponudi biti pet novih obrazovnih profila, uvedenih na inicijativu privrede.

U pitanju su programi za školovanje tehničara za oblikovanje nameštaja i enterijera, obućara, trgovinskih tehničara, stolara i tehničara štampe.

PKS je pokrenula i specijalizovani veb portal http://portal.dualnoobrazovanje.rs/ na kojem zainteresovani poslodavci mogu napraviti profil i u tri koraka podneti prijavu za uključivanje u sistem dualnog obrazovanja.

Prilikom prijavljivanja, poslodavci podnose izjavu o spremnosti za uključivanje u dualno obrazovanje i zahtev za akreditaciju.

Prateću dokumentaciju za akreditaciju poslodavci dostavljaju najkasnije deset dana od datuma podnošenja izjave i zahteva, elektronskim putem ili na adresu Privredne komore Srbije.

Konačnu odluku o odobrenim odeljenjima po dualnom modelu obrazovanja Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja doneće objavljivanjem Konkursa za upis učenika u srednje škole, koji se očekuje krajem marta 2021. godine.

Više informacija poslodavci mogu dobiti na internet stranicama Privredne komore ili https://dualnoobrazovanje.rs/.

U tekućoj školskoj godini oko 6.900 srednjoškolaca učenje kroz rad realizuje u skoro 900 kompanija, za jedan od 47 obrazovnih profila.

Do sada je više od 4.000 učenika u Srbiji završilo školovanje po dualnom modelu obrazovanja.

To je model srednjeg stručnog obrazovanja u okviru koga se znanje stiče u školi i kompaniji, čime učenici usvajaju praktična i primenljiva znanja u realnom radnom okruženju, u kompaniji.

Privredna komora Srbije inicirala je uvodjenje dualnog modela obrazovanja u sistem srednjeg stručnog obrazovanja pre više od pet godina, dodaje se u saopštenju.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend