Društvo Zdravlje

Počela distribucija Torlakovih vakcina protiv gripa

Prvi put posle 15 godina građani Srbije moći će da se vakcinišu vakcinom protiv sezonskog gripa Instituta „Torlak”, čija je distribucija počela danas.
Vakcina
Pixabay/ilustracija vakcina

Danas je iz Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak” u Beogradu ka domovima zdravlja u Srbiji krenuo kontigent od prvih 50.000 doza, a planirano je da institut proizvede 250.000 doza koje će biti sukcesivno distribuirane.

Torlakova vakcina stići će u domove zdravlja tokom današnjeg i sutrašnjeg dana, a distribuciji prvih doza iz „Torlaka” jutros prisustvovao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar je rekao da je Srbija doživela da Torlak, koji su mnogi pokušali da unište, posle 15 godina prozivede vakcinu i to u specifičnom trenutku za ceo svet.

On je zahvalio svim zaposlenima u instititu na strpljenju i trudu i na tome što su izdržali sve teške momente i pritiske jer su mnogi želeli da dođe do zatvaranja Torlaka.

Direktorka Instituta „Torlak” Vera Stoiljković rekla je za Tanjug da važno to što je ta institucija proizvela vakcinu protiv gripa.

„Ovo je veliki dan za Srbiju, veliki dan za Instutut ‘Torlak’ jer smo napravili novu vakcinu”, rekla je direktorka i dodala da je distribucija jutros počela i vakcine će prema planu Instituta za javno zdravlje Srbije biti raspoređene po domovima zdravlja u toku dana.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend