Društvo

Počela nabavka ogreva, cene slične prošlogodišnjim

Juče je počela jesen, a iako se leto još uvek ne predaje i temperature su prijatne, nabavka ogreva za predstojeću zimu uveliko traje. Cene drva, uglja i peleta se uglavnom nisu menjale, a kako su nam rekli na nekoliko stovarišta u gradu, potražnje za ogrevom ima, a neki od njih imaju mogućnost plaćanja i na rate.
ilustracija/pixabay

Prema procenama za tonu kostolačkog uglja treba izdvojiti oko 5.900 dinara, dok se kubik drva kreće od 2.400 za ona mekša do 4.500 za bukvu i hrast.

Tona peleta, koji je sve popularniji ogrev ide od 180 do 210 evra, a kako kažu na stovarištima, kada nije sezona može se naći i za 160 evra po toni u zavisnosti od proizvođača i kvaliteta. Kako ističu, pelet je u poslednjih nekoliko godina postao veoma popularan, jer iako za tonu treba izdvojiti više nego za tonu uglja potrošnja je manja, ima mnogo manje pepela i manje zagađuje životnu sredinu.

Stovarišta su dobro snabdevena, a pored plaćanja na rate u cenu je uglavnom uračunat i prevoz.

Prema rečima naših sugrađana većina njih koja nema centralno grejanje, ogrev kupuje na rate, a sa otplatom se kreće već u proleće.

Kako kaže Vera S. ugalj je upisala još u martu i očekuje da uskoro stigne, jer joj je ovo bila najjeftinija opcija, a pored toga naručila je i kubik drva, „da se nađe“.

Budimir M. koji se greje isključivo na drva kaže da sa otplatom krene ranije, a da ih dobije sada u septembru uz sečenje i dogovor sa prodavcem.

Oni koji pak nemaju mogućnost kupovine na rate, ogrev kupuju na prikolicu, a cena zavisi od dogovora.

U većim gradovima cene drva i uglja su nešto više, tako da u Beogradu tona uglja košta od 6.000 pa naviše u zavisnosti od vrste uglja.

Analize pokazuju da se na čvrsti ogrev greje više od 40 odsto srpskih domaćinstava, a najviše na drva.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend