Društvo

Počela raspodela paketa pomoći za penzionere sa nižim primanjima, nezaposlene i deo socijalno ugroženih građana

U Požarevcu je počela raspodela prehrambenih i higijenskih paketa za penzionere sa primanjem ispod 30.000 dinara, nezaposlene sa evidencije službe za zapošljavanje, lica sa invaliditetom Međuopštinskog udruženja gluvih i nagluvih, deo korisnika jednokratne novčane pomoći i 500 socijalno ugroženih romskih porodica. Paketi koji su kupljeni novcem iz lokalnog budžeta se dopremaju na kućne adrese korisnika, a za sada nije precizirano do kada će raspodela trajati.
paketi u Sportskom centru foto: U.Urošević

Poslednjih nekoliko nedelja građani su se preko društvenih mreža često raspitivali o podeli ove vrste pomoći koja je za razliku od nekih drugih gradova, u Požarevcu izostala tokom vanrednog stanja. Pored toga, predstavnici grada smatraju da je pravovremena, a kako nam je u razgovoru sa funkcionerima gradske uprave rečeno, bilo je potrebno da se od nadležnih službi dobiju precizni spiskovi korisnika koji ostvaraju pravo na ovu pomoć i sprovede postupak nabavke.

Novac za nabavku paketa pomoći je izdvojen iz budžeta. Za ukupno 44.169.000 dinara pribavljeni su paketi za 14.727 korisnika. Svaki paket se sastoji od dve kutije sa prehrambenim i higijenskim proizvodima.

foto: U.Urošević

Član gradskog veća za društvene delatnosti, socijalnu politiku i zdravstvo, Slaviša Stojković kaže da je najpovoljniju ponudu dalo preduzeće Lilić trgovina iz Požarevca od koga su i nabavljene namirnice.

utovar prvih paketa za raspodelu foto: U.Urošević

Za sada nije jasno koliko će dugo trajati raspodela, a u gradskoj upravi kažu da osim ljudstva i mehanizacije javnih preduzeća, na raspolaganju imaju i 358 volontera sa incijalnog spiska i oni bi trebalo da budu angažovani po svojim mesnim zajednicima, rekao je zamenik gradonačlenika Saša Pavlović.

Za skladištenje paketa koristi se Hala sportova u Požarevcu gde su danas predstavnici lokalne samouprave odgovorali na pitanja medija. Ni ovog puta nije se pojavio gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović.

Na pitanje Boom 93 zbog čega već izvesno vreme gradonačelnik nije prisutan u javnosti, njegov zamenik Pavlović nam je odgovorio da je gradonačelnik na bolovanju, da ima zdravstvenih problema i da ne postoji nijedan drugi razlog zbog čega nije prisutan.

Pravo na pakete čija je vrednost oko 2.999 dinara imaju:

-penzioneri koji imaju primanja do 30.000 dinara po spisku PIO fonda

-lica koja nisu zaposlena a nalaze se na evidenciji požarevačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje zaključno sa 31.martom

-invalidi po spisku Međuopštinskog udruženja gluvih i nagluvih Požarevac

-korisnici jednokratne novčane pomoći koji su u poslednje 2 godine bili na evidenciji Centra za socijalni rad Požarevac

-500 socijalno ugroženih romskih porodica po spisku udruženja Roma Braničevskog okruga.

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • i vi se hvalite time,puna hala pomoci,koliko smo mi bedni a vi se hvalite nekim rezultatima,napredkom.Evo sami sebe ste demantovali,sirotinja koliko hoces

  • Znači, prvi čovek nam je zagulio, bolestan. Onda je opravdano što ga nije bilo u javnosti tokom predgodna 2. meseca. Ali , ima valjda neke saradnike koji bi se pojavili umesto njega, da se obrate narodu? Izgleda da je on kao i njegov vođa, mora ON.

%d bloggers like this:
Send this to a friend