Društvo

Počinju da rade frizeri, kozmetičari, teretane, a ovako će izgledati odlazak u ove objekte

Odlukom Vlade Srbije, danas će biti olakšane neke mere preduzete u borbi protiv širenja koronavirusa, tako da će biti dozvoljen rad pijacama u zatvorenom prostoru, frizerskim i kozmetičkim salonima, salonima za negu lepote, kao i fitnes centrima i teretanama.
ilustracija/pixabay

Svi objekti moraju obavljati svoje delatnosti uz korišćenje zaštitne opreme – maske, rukavice, dezinfekciona sredstva.

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Vlade Srbije prosledio je lokalnim samoupravama zaključke i instrukcije za rad frizerskih i kozmetičkih salona, kao i teretana i fitnes klubova.

Prema instrukcijama Kriznog štaba, na vidnom mestu obavezno moraju biti istaknuta pravila ponašanja za zaposlene i korisnike usluga (nošenje zaštitne opreme, fizička distanca, obavezna dezinfekcija ruku prilikom ulaska u salon, teretanu ili fitnes klub obavezna dezinfekcija obuće pri ulasku u ove objekte).

Na ulazu u ove objekte mora biti instalirana dezo barijera (podmetač natopljen dezinfekcionim sredstvom – hlornim preparatima, preparatima na bazi alkohola sa minimalno 70% alkohola ili drugim dezinfekcionim sredstvom).

Prilikom otvaranja i zatvaranja objekata, dobro provetriti sve prostorije i dezinfikovati sve radne površine, kao i pod salona. U toku radnog dana provetravati sve prostorije što češće.

Prilikom svakog ulaska zaposlenih ili korisnika mora se vršiti dezinfekcija ruku sa preparatom na bazi od minimalno 70% alkohola.

Кorisnici usluga moraju unapred zakazati termin za korišćenje usluga salona telefonom, mobilnim telefonom ili elektronskom poštom.

Prema instrukcijama u salonu može boraviti ograničen broj korisnika, tako da razdaljina između dva korisnika bude minimum 2 metra (koristiti svaku drugu stolicu i sl), a prilikom rada sa korisnicima, obavezno je nošenje zaštitne maske i rukavica. Raspored opreme, sprava i drugih rekvizita za vežbanje, odnosno organizacija vežbanja mora biti takva da u svakom momentu između vežbača bude fizička udaljenost od najmanje 2 metra, odnosno 10 metara kvadratnih po vežbaču.

Tokom pružanja usluga higijenske nege i ulepšavanja lica i tela, kao i nemedicinskih estetskih intervencija kojima se narušava integritet kože odgovorna lica salona dužna su da obezbede da se te usluge pružaju pod uslovima i na način kojim se sprečava pojava i prenošenje bolesti, a ukoliko to nije moguće, da takve usluge ne pružaju.

Sva oprema i sredstva za rad, radne površine, oprema, sprave i rekviziti za vežbanje,  a u salonima oni koji se neposredno koriste na korisniku (češljevi, peškiri, makaze, kreveti, instrumenti u kozmetičkim salonima, itd) moraju biti obavezno dezinfikovani nakon svake upotrebe. Po mogućstvu koristiti jednokratnu papirnu ili plastičnu galanteriju, a ukoliko se koristi galanterija od tkanine (peškir, zaštitni ogrtači za korisnike i sl.) obavezno ih koristiti samo za jednog korisnika, a otpadni materijal koji nastane u radu salona pokupiti i staviti u jednu kesu za đubre koju treba dobro zavezati, pa staviti u još jednu kesu i odložiti na za to predviđeno mesto.

Upotrebljene peškire i drugu tekstilnu galanteriju odložiti u posebno određenu kesu, te ih na kraju radnog dana oprati u mašini za veš sa korišćenjem praška za veš na visokoj temperaturi. U teretanama korisnici usluga moraju koristiti sopstvene peškire i druga sredstva lične higijene,

Кorišćenje zajedničkih, pomoćnih prostorija, kao što su kafe kuhinje, sobe za presvlačenje, tuš kabine, kupatila, WC i sl. moguće je samo ukoliko postoji mogućnost da se nakon svakog pojedinačnog korišćenja izvrši dezinfekcija te prostorije.

Radne površine, stolice i stolovi koji se ne koriste često moraju se dezinfikovati minimum jednom u toku radnog dana, a ceo prostor salona i teretana, kao i oprema koja se koristi za vežbanje, sa svim pratećim prostorijama mora svakodnevno biti dezinfikovan nakon završetka rada salona.

U slučaju sumnje da neko od zaposlenih ima simptome zarazne bolesti COVID-19, (povišena temperatura i jedan od znakova i simptoma – kašalj, kratkoća daha i otežano disanje) odgovorno lice salona dužno je da, bez odlaganja udalji zaposlenog iz prostorija salona, sa preporukom da se odmah javi nadležnom domu zdravlja – COVID ambulanti. Takođe, u slučaju sumnje da neko od korisnika usluga ima simptome zarazne bolesti COVID-19, (povišena temperatura i jedan od znakova i simptoma – kašalj, kratkoća daha i otežano disanje), zaposleni i/ili odgovorno lice salona dužni su da upozore korisnika i da ga zamole da napusti prostorije salona, sa preporukom da se odmah javi nadležnom domu zdravlja – COVID ambulanti.

IZVOR: Grad Požarevac

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend