Društvo

Podaci o kvalitetu vazduha u Požarevcu, uskoro u realnom vremenu

Pored automatske meteorološke stanice koja već izvesno vreme funkcioniše u okviru RHMZ i pruža precizne podatke o vremenskim prilikama, u Požarevcu bi početkom naredne godine trebalo da proradi i automatska stanica za merenje kvaliteta vazuha.
ilustracija: Pixabay

Tako bi građani, konačno, trebalo da imaju precizne podatke o trenutnoj zagađenosti vazduha, ali i da sa dve različite lokacije dobijaju obaveštenja o vremenu.

U pogledu aktuelnog vremena u gradu do sada smo se uglavnom oslanjali na subjektivni osećaj, podatke iz oklonih mesta i mobilne aplikacije čija je pouzdanost diskutabilna. Kada je kvalitet vazduha u pitanju, podaci sa neautomatizovanih mernih instrumenata na nekoliko mesta u gradu pružali su tek naknadna saznanja o količini zagađenja u određenom vremenskom okviru, a često su prethodnih godina bili nedostupni javnosti.

Grad je ove godine već kupio i stavio u pogon meteorološku stanicu na periferiji Požarevca kod Poljoprivredne savetodavne i stručne službe. Ova stanica funkcioniše u sistemu Repuličkog hidrometeorološkog zavoda. Uskoro bi pored ovih podataka, građanima trebalo da budu dostupne i informacije o vremenskim prilikama u centralnom delu Požarevca.

Mnogo bitnije, sa postavljanjem nove automatske stanice koja će raditi u sistemu SEPA, trebalo bi da u svakom trenutku bude poznato da li u Požarevcu postoji prekoračenje koncentracija nekih od najzastupljenijih zagađujućih materija. To se, između ostalog, odnosi na sumpor dioksid, azotove okside, ugljen monoksid i suspendovane čestice – PM 10, PM 2,5 i PM 1. Ova stanica biće postavljena na uglu Dositejeve i ulice Radomira Milenića Rusa.

Ovi podaci u kombinaciji sa informacijama sa neautomatizovanih mernih mesta, građanima, ali pre svih donosiocima odluka, trebalo bi da pomognu u identifikovanju izvora zagađenja i planiranju mera koje bi trebalo da unaprede kvalitet života i zaštite životne sredine.

Ugovor za nabavku i postavljanje automatske stanice za merenje kvaliteta vazduha (koja u sebi sadrži i meteorološku stanicu) zaključen je ovih dana sa firmom Comaks Solutions po ceni od oko 20,4 miliona dinara. Rok za postavljanje i opremanje je 90 dana.

Podsećamo,  Agencija za zaštitu životne sredine nedavno je objavila izveštaj o kvalitetu vazduha na teritoriji Srbije za 2019. godinu. Prema ovom izveštaju u prethodnoj godini kvalitet vazduha u Požarevcu svrstan je u 3. kategoriju, odnosno ocenjen kao prekomereno zagađen.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend