Društvo

Policajci će kažnjavati one koji ne nose maske

Redovni policajci kažnjavaće nenošenje maske na licu mesta, a komunalni milicajci i komunalni inspektori imaće uz to i ovlašćenja sanitarnih inspektora, piše današnji Blic.
Pixabay/ilustracija -zaštitne maske

To znači da će policija moći da sankcioniše svako nepridržavanje protivepidemioloških mera – od nepoštovanja fizičke distance, preko nenošenja zaštitne opreme do nedostatka dezinfekcionih sredstava i sličnog u kafićima, restoranima, klubovima.

Čim izmene zakona budu usvojene u Skupštini, mandatnu kaznu od 5.000 dinara za nenošenje maske moći će da izriču i redovni policajci i to na licu mesta, saznaje Blic.

Prema navodima lista, kazne za nepoštovanje protivepidemioloških mera biće od 50.000 do 150.000 dinara za građane, od 50.000 do 500.000 dinara za pravna lica, od 50.000 do 150.000 dinara za ovlašćenu osobu u pravnom licu i 50.000 do 150.000 dinara za preduzetnike.

Građani koji budu sankcionisani jer ne nose masku kaznu od 5.000 dinara mogu da plate 2.500, ako to urade u roku od osam dana.

Do sada su komunalni milicajci i komunalni inspektori mogli da pišu kazne samo zbog nepoštovanja radnog vremena i to na osnovu Zakona o ugostiteljstvu, a ukoliko bude usvojen najavljeni zakon moći će da kažnjavaju pravna lica i zbog kršenja protivepidemioloških mera što znači da će zbog toga moći i da, u krajnjem, zatvaraju kafiće, restorane, klubove.

Koordinirani inspektori za kontrolu poštovanja korona-mera

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je da je danas, na sednici vladine Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, formirana radna grupa radi koordinacije republičkih inspekcija prilikom kontrole mera za sprečavanje širenja Kovid-19.

To znači da se od danas u borbu protiv Kovid-19 uključuju inspekcije koje do sada nisu imale nadležnost da kontrolišu primenu i poštovanje mera prevencije širenja virusa – veterinska, tržišna, inspekcija rada, poreska, ali i sve ostale, po broju manje inspekcije, piše u saopštenju.

Srbija ima 44 inspekcije na republičkom nivou i sve one će pod vođstvom Sanitarne inspekcije krenuti u nadzor na teritoriji cele Srbije.

 

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Ovo nije borba protiv COVID-A. Samo dizanje tiranije na još veći nivo. Nema nikakvih naučni osnova za efikasnost maski protiv virusa, a ima dokazanih štetnih uticaja produženog nošenja. Nema povećanja smrtnosti. Testovi PCR ne traže virus već on što svi imamo – hromozom br. 8 – pa su zato lažno pozitivni. Edukuju se me ja narode. A onda nađi hrabrosti da reaguješ! Uz Božiju pomoć pobedimo sataniste i njihove sluge.

%d bloggers like this:
Send this to a friend