Društvo Zdravlje

Ponovo redovi ispred Covid ambulante u Požarevcu

Danas je ispred Covid ambulante Doma zdravlja u Požarevcu bio nešto veći broj pacijenata, a kako nam je potvrđeno iz Doma Zdravlja u prepodnevim časovima pregledano je oko 23 pacijenta. Preporuka lekara je da se građani odmah jave čim osete neke od bilo kakvih respiratornih  tegoba da bi se uradila kompletna laboratorijska slika i sva neophodna  ispitivanja i testiranja na Covid-19.
Covid ambulanta Požarevac
Foto T.S. Covid ambulanta Požarevac

Počela je sezona respiratornih infekcija pa se građani u nešto većem broju javljaju lekarima na pregled jer je i dalje teško razlikovati prehladu, od sumnje na Covid  na pa je tako i pritisak na Covid ambulantu Doma zdravlja u Požarevcu nešto pojačan nego prethodnih nedelja.

„ U narodu je Covid već dobro poznat  pa građani dolaze da se kontrolišu na svaku naznaku da postoji neka respiratorna infekcija tako da i imamo nešto povećan broj pregleda. Ali trenutno još uvek nije situacija kao u onom drugom talasu kada je bio najveći pritisak. Sada jesu vremenske prilike toplo hladno koje pogoduju respiratornim infekcijama pa je moguća i pojava kovida a to ćemo aktivno pratiti u narednom periodu.“-rekao je dr Stevanić u izjavi za Boom93.

Po rečima dežurnog lekara u Covid ambulanti dr Marka Stevanića u prepodnevim časovima pregledano je oko 23 pacijenta. Deo pacijenata je danas bio na kontrolnom pregledu a deo njih su  došli na prvi pregled zbog pojave različitih simptoma koju ukazuju na neku od respiratornih infekcija, temperaturu, kašalj ili bolove u grlu. Ponedeljkom je po rečima Stevanića inače povećan broj pacijenata jer izbegavaju vikendom da dolaze na preglede iako ambulanta radi i vikendom.

Covid ambulanta radi svakog dana i vikendom od 7 do 20 časova a preporuka lekara je da se građani odmah jave čim osete neke od bilo kakvih respiratornih  tegoba da bi se uradila kompletna laboratorijska slika i sva neophodna  ispitivanja i testiranja na Covid-19. Dr Stevanić je zamolio sve pacijente da ne dolaze u covid ambulantu u krajnjim terminima jer je potrebno vreme da se svaki pacijent pregleda kompletno. Ima dosta i kontrola pa je neophodno da radiolozi pregledaju i uporede stare snimke i ostale analize.

Stevanić je apelovao na sve građane da se pridržavaju svih propisanih mera i tako štite i sebe i druge i olakšavaju rad lekarima koji su u prethodnom periodu bili preopterećeni. ”

“Molimo sve građane da vode računa o svojoj ličnoj higijeni i o svom zdravlju, da nose zaštitne maske a  pre svega da izbegavaju sve veće skupove i manifestacije koje se ipak održavaju uprkos brojnim apelima i epidemiološkim merama koje je propisao Krizni štab u Beogradu” -naglašava dr Stevanić.

Foto/ boom93/ T.S. Covid ambulanta Požarevac

“Od početka rada Covid ambulante na sajtu Doma zdravlja postoje dva broja telefona koja su aktivna 24 sata na kome mogu dobiti sve savete gde i u koju najbližu ambulantu da se jave ukoliko imaju neke tegobe koje ukazuju na neki od simptoma Korona virusa. A kada dodju u neku zdravstvenu ustanovu  ili službu, ukoliko ima bilo kakvu respiratornu tegobu ili temperaturu on će od strane tehničara biti odmah upućen u Covid ambulantu ili direktno u Covid ambulantu”-istakao je dr Stevanić.

Po prijemu pacijenta sa sumnjom na Covid i nakon  preuzimanja kompletne dokumentacije rade se sva serološka testiranja i kompletna krvna slika kao i snimak pluća a  nakon toga se na osnovu rezultata   odlučuje da li se pacijent upućuje na kućno lečenje ili će biti poslat u bolnicu na bolničko lečenje.

 

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend