Društvo

Popis stanovništva planiran za april zbog korone odložen za oktobar 2021.

Popis stanovništa Srbije čiji je terenski deo bio planiran za april 2021. godine, zbog epidemiološke situacije odložen je za šest meseci pa je novi termin u oktobru, objavljeno je na sajtu Republičkog zavoda za statistiku.
pixabay/ilustracija

„Bazirajući se na rezultatima sveobuhvatne analize i procene rizika, Republički zavod za statistiku doneo je odluku da zbog nepovoljne epidemiološke situacije prouzrokovane pandemijom COVID-19 , koja može bitno da ugrozi pripreme i terensku realizaciju Popisa 2021, sprovođenje ovog najkompleksnijeg i najskupljeg statističkog istraživanja odloži za šest meseci, odnosno da se terenska realizacija popisa umesto u aprilu sprovede u oktobru 2021. godine“, objavio je RGZ.

Popis podrazumeva direktan kontakt kako zaposlenih u Zavodu sa neposrednim učesnicima u popisu, tako i direktan kontakt instruktora i popisivača sa građanima, što se prepoznaje kao rizik.

RGZ kao najrizičnije aktivnosti navodi selekciju i obuku oko 20.000 kandidata za instruktore i popisivače, i terensko prikupljanje podataka kada 15.000 popisivača treba da izađe na teren i da u roku od mesec dana obiđe svakdomaćinstvo i da popiše kompletno stanovništvo.

Navodi se i da popis podrazumeva i kontakt popisivača s licima smeštenim u staračkim domovima, psihijatrijskim bolnicama, domovima za decu bez roditeljskog staranja, studentima i učenicima u domovima i internatima, migrantima u prihvatnim centrima i ostalim gradanima u kolektivnom smeštaju.

Odluka o odlaganju Popisa 2021. doneta je posle konsultacija sa epidemiolozima i opsežne analize različitih scenarija kako bi se osigurala bezbednost građana i direktnih učesnika u popisu.

Odlaganje Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. neminovno nameće potrebu da se Popis poljoprivrede, koji je bio planiran za oktobar 2021, odloži za 2022. godinu, navodi RGZ.

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend