Društvo

Popović: Delta soj se ubrzava, ovo će biti talas nevakcinisanih

Boom93/M.Veljković
Srbija će za dan-dva dostići 50 odsto vakcinisanih, ali sa tim procentom nismo ni blizu kolektivnog imuniteta. Imunizacija je usporena, delta soj se ubrzao, četvrti talas epidemije je tu. Ovo će biti talas nevakcinisanih, oni će da generišu taj soj virusa u ovom talasu i možda neki novi soj koji će se pojaviti, rekao je savetnik Unicefa za imunizaciju dr Dragoslav Popović.

“Ovo će biti talas nevakcinisanih, oni će da generišu ovaj soj  virusa i možda neki novi soj koji će se pojaviti”, naveo je Popović.

Poručio je da vakcine deluju protiv delta soja virusa, i apelovao na one koji se nisu vakcinisali da ako krenu sutra da prime vakcinu mogu da podignu imunitet pre nego što ovlada delta soj koronavirusa.

Prema njegovim rečima, najvažnije su prva i druga doza vakcine i da se oni koji se nisu vakcinisali vakcinišu, a tek onda će da se sagledava ko bi mogao da bude kandidat za treću dozu.

“Stariji su kandidati za treću dozu, jer im je imuni odgovor usporeniji, ali oni su već primili dve doze i ne vidim problem da prime i treću”, rekao je Popović.

Istakao je da je virus pod pritiskom, da se veliki broj ljudi u svetu vakcinisao, ali da to nije dovoljno i da virus traži načina da opstane.

Podržava obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike koju su uvele pojedine zemlje i dodaje da su neke stvari postavljene naopačke.

“Niko nema pravo da širi virus i predstavlja opasnost po druge ljude. Pre svega treba zdravstveni radnici da se vakcinišu, oni su na prvoj liniji fronta.”, naglasio je Popović.

Kada je reč o vakcinaciji dece, kaže da je Srbija krenuli i sa vakcinacijom te populacije. “I kod nas je taj proces krenuo. Kad i najmlađi budu zaštićeni, to će doprineti kolektivnom imunitetu”, naveo je Popović.

Govoreći o mešanju vakcina, rekao je da to nije ništa novo. “Nemačka kancelarka Angela Merkel, primila je dve različite vakcine da bi dala primer. Sagledavamo sve dokaze iz zemalja koje rade studije. Odmerićemo da li nam to treba i daćemo preporuke”, istakao je Popović.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend