Društvo

Popović: Zdravstveni sistem pred izazovima, gubitak poverenja jedan od njih

Zdravstveni sistem Srbije je pred ozbiljnim izazovima u vreme pandemije koronavirusa, situacija je ozbiljna, već duže vreme govorimo o pucanju sistema, a jedan od ključnih problema je i gubitak poverenja, kaže za N1 dr Dragoslav Popović, konsultant Unicefa i Svetske banke i predsednik Udruženja za javno zdravlje Srbije.
Pixabay ilustracija doktor

Na koji način kovid pandemija ugrožava zdravstveni sistem? Da li su bolnice opterećene teškim pacijentima? Koliko su zdravstveni radnici iscrpljeni intenzivnim radom i infekcijama zbog propusta u merama zaštite?

„Izazovi su vrlo ozbiljni. Mi smo svedoci da se duže vremena razgovara o pucanju zdravstvenog sistema, a vrlo često se terminologija koristi pogrešno, i treba to razjasniti, a istoremeno pamndemija pokazuje koje su to slabe tačke zdravstvenog sistema. Opteretili smo bolnice teškim pacijentima koji traže skupu terapiju, zdravstveni radnici su takođe izloženi bolesti, jednim delom zbog nedostatka opreme, naročito u početku. A postajemo svesni i da se lista onih koji odlažu razne intervencije produžava i to postaje jedan od glavnih problema“, rekao je Popović u Novom danu.

Pored toga, dodaje, javlja se nepoverenje u sistem kao jedna od posledica situacije i celog menadžmenta upravljanja krizom.

„Skoro šest meseci imamo situaciju da zdravstvenim sistemom upravlja krizni štab“, kaže.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend