Društvo

Popunjenost hotela u Srbiji manja od pet odsto

Prosečna popunjenost hotela u Srbiji u poslednjih nedelju dana je manja od pet odsto, usled ponovnog širenja korona virusa, saopštilo je danas Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije HORES.
ilustracija/pixabay

Prosečna popunjenost hotela u Beogradu je 16,12 odsto, Novom Sadu 19,44 odsto, Nišu 6,53 odsto, dok je u Kragujevcu popunjenost kapaciteta 6,85 odsto, pokazalo je anketiranje predstavnika 57 hotela, koji su članovi HORES-a, na dan 1. jula.

U gradskim restoranima, prosečna iskorišćenost kapaciteta je 20 do 25 odsto, gde je promet 75 odsto manji nego u istom periodu 2019. godine.

Na osnovu trenutnog stanja potvrđenih rezervacija (uz mogućnost otkazivanja), za period od 1. jula do 1. septembara, za ova četiri grada, rezervisano je prosečno 6,23 odsto smeštajnih kapaciteta.

Iz HORES-a su istakli da je više od polovine hotela u Srbiji još uvek zatvoreno, kao i da poslednih dana dolazi do velikog broja otkazivanja potvrđenih rezervacija u banjskim i planinskim centrima Srbije, što je smatraju posledica straha od širenja korona virusa.

Hotelijeri su istakli da, od kada se u medijima pojavile informacije o povećanom broju zaraženih na dnevnom nivou, hotelima neprestano stižu otkazi rezervacija i zahtev za povraćaj avansa, ne samo za jul i avgust, već i za septembar, o čemu prednjači Banja Vrujici.

Kako je navedeno u saopštenju, iz Banje Vrujici poručuju da su dodatno zabrinuti jer tokom jula i avgusta ova banja ostvari skoro 50 odsto godišnjeg prometa zato što u tom periodu izuzetno značajan prihod ostvaruju od prodatih ulaznica za otvorene bazene s obzirom na to da posetioci, koji nisu gosti hotela, plaćaju ulaznice.

Podseća se i da su hotelijeri u Srbiji već pretrpeli ogromnu štetu tokom vanrednog stanja, kada najveći broj hotela nije ni radio.

U nadi da će se pokrenuti posao, hoteli su angažovali sezonsku radnu snagu, a sada je izvesno da toliki broj nije potreban jer nema posla, navedeno je u sapštenju.

Ukazano je i kako je izvesno da letnja sezona neće biti dobra i da su hoteli pred zatvaranjem, zbog čega u HORES-u smatraju da će, ukoliko se konkretno sada ne pomogne ovom sektoru, naknadno biti kasno.

Ono što hotelijerima jedino preostaje, navedeno je, jeste da čine ono što su i do sada činili, da primenjuju zdravstvene mere propisane od strane nadležnih državnih institucija, kao i preporuke Svetske zdravstvene organizacije.

Povodom aktuelne krize zbog korona virusa, HORES je po ugledu na evropske zemlje, članice HOTREC-a, kreirao pečat „Čisto & sigurno (Clean&Safe), a sertifkacija hotela i restorana, koji poštuju pravila sigurnosti po pitaju pandemije korona virusa, trebalo bi da počne za koji dan.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend