Društvo

Posle rešenja komisije Gradska uprava obustavila nabavku za javni prevoz

Foto: Pixabay/Ilustracija
Gradska uprava Požarevac je po drugi put obustavila Javnu nabavku za gradski i prigradski javni prevoz.

Javna nabavka za gradski i prigradski javni prevoz raspisana je početkom godine da bi bila suspendovana zbog uložene žalbe za zaštitu prava koja je podnela kompanija Arriva Litas iz Požarevca.  Tokom prošle nedelje Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki donela je rešenje kojim je delimično poništila postupak javne nabavke za izbor javno-privatnog partnera sa elementima koncesije za poveravanje obavljanja delatnosti gradsko – prigadskog prevoza putnika.

Kao jedan od glavnih problema tokom ove javne nabavke  koja je komisija utvrdila je taj da je naručilac, Grad Požarevac, napravio propust tokom postavljanja uslova ponuđačima oko posedovanja vozila na komprimovani prirodni gas. Prema obrazloženju komisije ovaj uslov se ne podudara sa onim što se traži u projektu Javnog privatnog partnerstva koja je usvojila Skupština grada Požarevca.

Podsetimo da je ovo drugi pokušaj Gradske uprave da uvede novi sistem gradskog i prigradskog javnog prevoza u gradu. Prvu javnu nabavku koja je raspisana prošle godine Republička komisija za zaštitu prava poništila.

Grad Požarevac je ušao u posao uređenja gradskog prevoza nakon usvajanja projekta o javnom gradskom i prigradskom prevozu. Prema projektu trebalo bi da se izabere privatni partner kome bi bio poveren javni prevoz na gradskim i prigradskim linijama u narednih 15 godina. U budućnosti ne bi trebalo da bude konduktera, trase linija i polasci bi bili prilagođena potrebama putnika, a na ulicama bi bili autobusi  koji manje zagađuju životnu sredinu.

Procenjena vrednost ove poslednje javne nabavke bila je 2 800 909 065 dinara.

Avatar

Marko Veljković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend