Društvo

Poslodavcima 40 prekršajnih kazni za rad na crno i na vrućini

građevinski radovi
Foto/ građevinski radovi pixabay
Inspekcija rada je u prethodna dva dana na gradilištima u Srbiji izrekla 40 prekršajnih prijava zbog rada na crno i neobezbeđivanja uslova za rad na vrućinama.

To je izjavio zamenik direktora Inspektorata za rad Saša Perišić.

“Inspekcija je obavila 141 nadzor u građevinskom sektoru i tom prilikom smo zatekli četrdesetak osoba koje rade na crno i izrekli 40 prekršajnih prijava za poslodavce koji ne poštuju propise. Prijave se odnose na rad na crno i na neobezbeđivanje odgovarajućih uslova na radu”, rekao je Perišić Tanjugu.

On je dodao da inspekcija nije dobila prijave za vanredne nadzore na poljoprivrednim gazdinstvima.

“Mi obavljamo vanredne kontrole i obilazimo gazdinstva. U poljoprivredi imamo svake godine određene radove koji moraju da se obavljaju, ali u principu se izbegava rad u vremenu do 12 do 16 časova, pa se radi rano ujutru i popodne”, naveo je Perišić.

On je ponovio apel Inspektorata i Ministarstva za rad da se zakonske mere poštuju i po visokim temperaturama radnicima u građevinskom i poljoprivrednom sektoru u vremenu od 11 do 16 časova obezbedi odmor, prostor gde mogu da skinu zaštitnu opremu i rashlade se, kako bi nakon 16 časova mogli da nastave posao.

Perišić je preporučio da se radnici uvek obrate inspekciji kada se ove mere ne poštuju, i podsetio da to mogu učiniti i anonimno.

“Naša zemlja ima transponovane direktive EU u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i ne postoji ograničenje sa temperaturama kada treba obustaviti rad kao ni u EU, nego su samo u pitanju smernice i preporuke”, naglasio je zamenik direktora Inspektorata za rad.

 

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend