Društvo

Povećane liste čekanja u bolnici, najduže se čeka operacija kolena

clinika
Ilustracija/pixabay
U Opštoj bolnici u Požarevcu godinama unazad postoje liste čekanja za određene operacije. Tokom prethodne godine usled pogoršanja situacije sa koronavirusom u jednom periodu sve opercije za koje su postojale liste čekanja su odložene na 60 dana.

Prema podacima koji se mogu naći na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, liste se sada redovno ažuriraju, a pacijenti mogu da se informišu kada im je zakazana operacija.

Liste čekanja u odnosu na prošlu godinu povećane su za oko 5 odsto, a sada je na 4 liste ukupno 697 pacijenata koji čekaju na neku od operacija, dok se kao i prethodnih godina najduže čeka na operaciju kolena.

Na dužinu čekanja na operaciju svakako je uticala epidemija koronavirusa, kao i ulazak Opšte bolnice u kovid sistem, pa samim tim i smanjen broj zdravstvenih radnika koji radi u zelenoj zoni.

Operacija kolena je trenutno intervencija na koju se najduže čeka kako prethodnih tako i ove godine. U proseku pacijenti su na ovu intervenciju čekali od dve do dve ipo godine, dok se sada čeka skoro 3 godine. Najkraće se čeka na operaciju katarakte, od šest meseci do godinu dana.

Na operaciju kolena trenutno čeka 387 pacijenata, ugradnju kuka njih 222, dok je i dalje najmanje onih koji čekaju operaciju katarakte 88.

Ukoliko ovih dana odete na pregled kod ortopeda, operacija će vam biti zakazana tek za početak 2024. godine, a ovih dana svoju operaciju će imati pacijent kome je ista zakazana u maju 2018. godine.

Međutim, i pored relativno dugog perioda čekanja na određenu operaciju u požarevačkoj bolnici           , kako kažu pacijenti, to nije toliko strašno, jer ukoliko želite da se operišete na nekoj od klinika u Beogradu, čekaćete duže.

Poređenja radi, pacijenti koji zakažu operaciju kolena na Institutu za ortopedsko-hiruške bolesti Banjica, istu će dočekati tek za četiri godine, a možda i duže jer je ovaj Institut do januara bio u kovid sistemu.

Prema Zakonu o pravima pacijenata, koji je donesen 2013. godine, pacijent može da se obrati zaštitniku prava osiguranika, koji je službenik RFZO i savetniku za prava pacijenata, ako mu usluga nije na vreme pružena. Međutim, praksa pokazuje da se pacijenti obično žale savetniku ako u domu zdravlja čekaju nekoliko sati na pregled i eventualno kada specijalistički pregled zastari duže od 30 dana, mada praksa pokazuje da mnogi pacijenti I ne znaju da imaju ova prava.

Prema podacima na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje trenutno na listama čekanja u Srbiji ima 47.844 pacijenta, a od toga čak njih 16.029 čeka na operaciju kolena.

Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend