Društvo

Povlače se iz prodaje pojedini sladoledi jer sadrže pesticide

sladoled
Foto/ ilustracija/ sladoled Pixabay
Ministarstvo poljoprivrede dobilo je obaveštenje od EU da je na tržištu Srbije prisutan sporni sladoled, kao i nekoliko slatkiša koji nisu bezbedni za upotrebu.

Kako prenose mediji, naloženo je povlačenje spornih proizvoda sa našeg tržišta i zabrana uvoza.

Reč je o sladoledu koji je uvezen iz EU, i proizvodima poput M&M, Snickers i Twix.

“Dana 2. avgusta 2021.godine, od strane sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije /RASFF dobili smo obaveštenje br. 2021.3976 kao dodatnu informaciju da sladoled uvežen iz EU sadrži stabilizator ‘Lygomme FM 4600/Box25/STD/E800’ – etil oksid, iznad dozvoljenih granica, koji je detektovan u Španiji. Broj lota aditiva koji je ugrađen u sladoled je 0013925497. U pitanju su proizvodi pod nazivom M&M, Snickers i Twix, uvezeni iz Francuske u više EU zemalja, a za Srbiju uvoznici su Frikom i Mark Balkan Ist Nami”, navedeno je.

Uprava za veterinu je odmah preduzela sve neophodne zakonske mere, kao što su povlačenje spornih proizvoda sa tržišta Srbije i zabrana uvoza do sprovođenja istrage.

Podsetimo, iz Hrvatske, tačnije iz tamošnjih prodavnica, povučeno je nekoliko vrsta proizvoda zbog spornog pesticida, a ovo je donekle epilog te priče, mada višefazni razvoj tek predstoji. Malo nakon toga, isti potez je povukla i Bosna i Hercegovina.

Međutim, juče je iz Ministarstva poljoprivrede Srbije saopšteno da u našoj zemlji nema voćnih jogurta i sladoleda koji su povučeni sa hrvatskog tržišta zbog prisustva pesticida etilen oksida. Stvari su se očigledno u međuvremenu promenile.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović potvrdio je danas da su i u Srbiju stigli pakti sladoleda M&M, Snickers i Twix, koji sadrže prekomerno pesticide i već ih uništavaju.

Kako je rekao, RASFF, evropski sistem za bezbednost hrane, obavestio ih je juče da u sistemu imaju problem s određenim serijama pojedinih vrsta sladoleda i da su neke stigle i do nas. Naglasio je da je veterinarska inspekcije odmah postupila po ovom obaveštenju i iz magacina povukla sve problematične sladolede, te da se radi na njihovom uništavanju.

Još se istražuje da li su sladoledi iz te serije i već negde u prodaji, pa da se povuku i unište, rekao je Nedimović.

 

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend