Društvo

Požarevac i Veliko Gradište među transparentnijim lokalnim samoupravama u Srbiji

centar grada kružni tok
Foto/ T.S.Kružni tok Požarevac
Na osnovu istraživanja organizacije Transparentnost Srbija, Grad Požarevac je u 2020.godini po transparentnosti javne uprave zauzeo 14. mesto u republici, među 145 lokalnih samouprava. Susedno Veliko Gradište zauzelo je 13.mesto na rang listi.

U kategoriji “Javna preduzeća i javne ustanove” najbolje rangirana opština je Bečej sa 14 od maksimalnih 15 poena, a sledeći je Požarevac, Plandište i Veliko Gradište sa 12 poena. U ovoj kategoriji Požarevac je zauzeo drugo mesto, za transparentnost javnih preduzeća i javnih ustanova.

Takođe, Požarevac se u izveštaju Transparentnosti Srbije navodi i kao primer dobre prakse, zbog poziva  građanima da učestvuju u javnoj raspravi o nacrtu zaključka o donošenju plana kapitalnih ulaganja grada Požarevca za period 2019-2022 godine.

Međutim, i pored dobrog rangiranja, u odnosu na prethodno istraživanje iz 2019. godine, Požarevac je nazadovao za 18, a opština Veliko Gradište za 17 poena, što je rezultovalo padom na rang listi. Takođe, opština Malo Crniće je nazadovala u odnosu na prethodnu godinu, dok je Golubac među lokalnim samoupravama koje su u odnosu na prethodnu godinu napredovale za 20 poena.

Podsetimo, Grad Požarevac je u 2019.godini po transparentnosti javne uprave zauzeo 9. mesto u republici, među 145 lokalnih samouprava, dok je susedno Veliko Gradište bilo još bolje i zauzelo je 4.mesto na rang listi.

Kako iz Transparentnosti  pojašnjavaju upravo ovaj gubitak poena je još jedan dokaz da jednom postignut nivo transparentnosti ni u kom slučaju nije garancija održive dobre prakse.

“To može biti stvar političkih prioriteta ili pojedinačnog napora jednog državnog službenika. Suprotno tome, pisane procedure i nezavisan monitoring mogli bi da pomognu u održavanju dobrih rezultata, i više od svega, pojedinačnim naporima ili zainteresovanim državnim službenicima i donosiocima odluka”, navodi se na sajtu Transparentnost Srbija.

Opštine Kučevo, Žabari i Žagubica su u odnosu na ostale opštine u okrugu zauzele niže pozicije na skali lokalnih samouprava sa indeksom 40.

Najniže rangirana je opština bela Crkva sa indeksom 18.

Transparentnost Srbija već godinama sprovodi istraživanje „Indeks transparentnosti lokalne samouprave u Srbiji – LTI“,, a na osnovu metodologije ustanovljene 2015. godine ponovo su ocenjene i rangirane sve jedinice lokalne samouprave u Srbiji.

INDIKATORI: POŽAREVAC

RANG LISTA I MAPA LOKALNIH SAMOUPRAVA

 

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend