Društvo

Požarevac učestvuje u Nacionalnoj kampanji “Dan pešačenja”

planinari Vukan pešačenje
Planinarski klub Vukan- Dan Pešačenja
Planinarski Savez Srbije u subotu 11. septembra 2021. godine organizuje najveću ovogodišnju planinarsku akciju ,,Dan pešačenja”.  Učešće u ovoj akciji uzeće i Planirarski klub “Vukan” iz Požarevca u saradnji sa Ekološkim društvom “Prijatelji Čačalice”. Otvaranje manifestacije je predviđeno za 9 časova ispred Ekološkog Doma na Čačalici.

“Dan pešačenja” predstavlja poziv javnosti u Srbiji da se toga dana pokrene i napravi korak bliže zdravlju. Planinari iz cele Srbije animiraće stare i mlade, porodice, tinejdžere, penzionere, zaposlene, školarce i studente da se toga dana priključe akciji i prepešače 100 metara ili celu predviđenu stazu. Toga dana će se pešačiti po označenim stazama u gradovima, parkovima, prirodi u okruženju, planinama Srbije. Akcija će se  odvijati paralelno gotovo u celoj Srbiji.

Kao i svake godine   Planinarski klub “Vukan” iz Požarevca uzeo je učešće u jednoj od najvećih opštih planinarskih akcija Saveza Srbije.

Ove godine očekujemo između 300 i 400 učesnika a svako od učesnika će po svojim afinitetima izabrati jednu od tri staza koje smo pripremili. Za najdužu stazu do manastira Rukumija obezbedili smo od Arive pet autobusa koji će vratiti učesnike od manastira do grada. Ova staza ima 13 kilometara i za nju ima dosta zainteresovanih učesnika.“- istakla je Maja Smiljković ispred Planinarskog kluba Vukan.

Smiljković je dodala  da su akciju podržali grad Požarevac, Sportski Savez i  kompanija Bambi koja je obezbedila 250 kg raznih slatkiša za učesnike akcije.

U Požarevcu se ove godine akcija organizuje na  3 staze, a najkraća je dužine 2,7km. Okupljanje učesnika je planirano ispred Ekološkog doma na Čačalici i odatle kreću sve staze. Ova staza je predviđena za predškolce i za decu sa posebnim potrebama.“ – kaže  Smiljković.

ekološki dom
Foto T.S./Ekološki dom Čačalica

 Početak  prve etape tj najkraće staze je od  Ekološkog doma na Čačalici, a vreme polaska na pešačenje je u  9:40h, dužina je 2,7 km, visinska razlika 124 m.; vreme pešačenja 1,5 h.Staza polazi ispred Ekološkog doma i kreće se obodom parka po uređenoj zemljanoj stazi. Ova staza je predviđena za predškolce i za decu sa posebnim potrebama.

Druga staza je  kroz Čačalicu do Mininih voda a dužina staze je  8,7 km.  Vreme polaska na pešačenje je u 9:30h, visinska razlika 158 m; vreme pešačenja 3,5 h. Staza polazi ispred Ekološkog doma zatim kroz šumoviti deo parka do gornje kapije parka. Preko Sopotske grede do Mininih voda gde je predviđena pauza. Zatim u početku istom stazom do Reke Mlave do puta za Nabrđe. Sledi uspon na Sopotsku gredu do Crvenog krsta gde je predviđena pauza zatim se nastavlja do Ekološkog doma na Čačalici gde je i kraj akcije.

Treća i najduža staza kreće od Ekološkog Doma na Čačalici, dužine je 13 km i vreme pešačenja je oko 5 časova.  Staza prolazi kroz šumoviti deo parka do gornje kapije parka. Nastavlja se makadamskim ulicama na Sopotskoj gredi ka severu. Kod ciglane prelazi se magistralni put za Veliko Gradište. Zatim dalje ka severu Sopotskom gredom napušta se reon grada. Prelazi se obilaznica oko Požarevca. Prolazi se sopotskom gredom iznad sela Ćirikovac . Zaobilazi se stari površinski kop u reonu reke Mlave. Posle sledi manji uspon i dolazak u manastir Rukumija. Posle odmora od 1h povratak autobusima u Požarevac.

Podršku ovogodišnjem Danu pešačenja pružili su Ministarstvo omladine i sporta, Sportski savez Srbije, Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja,Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend